Podíl nezaměstnaných v Královéhradeckom kraji klesl na 4,8 procenta, v Pardubickém je situace ještě o dvě desetiny procenta lepší. V regionu je tak výrazně příznivější stav než republikový průměr, který dosáhl na konci června 6,2 procenta.

Rychnovsko vede

V Královéhradeckém kraji bylo v červnu bez práce 18 132 lidí, o 853 méně než v květnu. Nezaměstnanost vykázala pokles pátý měsíc po sobě. Loni v červnu nezaměstnanost činila 6,3 procenta. Podle ředitele krajského úřadu práce Martina Horáka pomáhá pozitivnímu vývoji na trhu práce především růst průmyslu. Sezonní práce jsou nyní na vrcholu a jejich přínos pro další období se podle něj již vyčerpal. V červenci a srpnu by mohla nezaměstnanost dál pokračovat v mírném poklesu, nebo by mohla přijít stagnace.

Podíl nezaměstnaných poklesl ve všech okresech kraje. Nejnižší nezaměstnanost byla s hodnotou 3,3 procenta na Rychnovsku. Trh práce tam výrazně ovlivňuje rozvíjející se závod automobilky Škoda Auto v Kvasinách. V republikovém porovnání všech 77 okresů mělo Rychnovsko na konci června třetí nejnižší nezaměstnanost. Nižší byla jen v okresech Praha východ a Prachatice. Nejvyšší nezaměstnanost byla nadále na Trutnovsku, které se však s hodnotou 5,7 procenta přiblížilo k 5,6 procenta nezaměstnanosti v okrese Hradec Králové.

Počet volných míst v kraji v červnu meziměsíčně klesl o 248 na 5187 míst. Nabízená místa se ale daří jen těžko obsazovat. Řada míst vyžaduje kvalifikované uchazeče, kteří však na úřadě práce nejsou. Jiná místa se těžko obsazují kvůli nízkému platu, směnnosti či fyzické náročnosti.

Počet lidí bez práce v regionu klesá.

Dávky jim vyhovují

V Pardubickém kraji klesla v červnu nezaměstnanost o dvě desetiny procentního bodu na 4,6 procenta. Bez práce bylo celkem 16 438 lidí. Ve stejném období loňského roku to bylo o 1,5 procenta více.

V kraji roste nabídka volných míst a pokračují sezonní práce. Firmy v kraji poptávají téměř 6000 zaměstnanců. Loni touto dobou bylo v nabídce úřadů práce méně než 3400 míst. Uchazeči o práci ale velmi často nemají potřebnou kvalifikaci.

„Nabídka je velmi rozmanitá, na prvních šesti místech jsou strojírenské profese, potom montážní dělníci, řidiči a pracovníci call center. Jenže zaměstnavatelé mají velký problém obsadit volná místa," řekl ředitel Úřadu práce v Pardubicích Petr Klimpl. Odhadl, že tři procenta lidí v evidenci kvůli zdraví nebo vzdělání nemohou vykonávat každou práci. Krátkodobě nacházejí uplatnění na brigádách, do evidence uchazečů se však opět vracejí. „Vyhovuje jim situace, že jsou na sociálních dávkách," podotkl Klimpl.