Nezaměstnanost v okrese ke konci května výrazně poklesla.

Ve srovnání s předchozím měsícem činí pokles 1,25 procentního bodu, celkově je tak nyní na Chrudimsku bez práce 8,83 procenta obyvatel.

Nezaměstnanost je přesto znovu vyšší oproti stavu ke konci května předcházejícího roku, kdy bylo bez práce 8,33 procenta lidí.

Ani volných pracovních míst stále není nazbyt, pracovní úřad nyní nabízí jen 277 pracovních příležitostí.

Údaj zaujme zejména ve srovnání s konjunkturou v roce 2008, kdy bylo v květnu volných 1742 míst.

V současnosti se tak o jedno místo uchází stále ještě téměř 18 lidí.

Počet evidovaných nezaměstnaných.

Větší propouštění není na obzoru

„V evidenci úřadu práce bylo k 31. květnu celkem 4851 uchazečů o práci, což je o 612 osob méně než ke konci dubna 2010, ale o 438 osob více než ve stejném období předcházejícího roku. Nově se přišlo zaevidovat 436 uchazečů, zároveň však úřad práce v průběhu května 1048 uchazečů vyřadil. Lze očekávat, že v nejbližším období bude docházet k dalšímu postupnému mírnému snižování počtu uchazečů, hromadné propouštění většího rozsahu nemáme hlášeno,“ doplňuje ještě suchou řeč čísel vedoucí analytik chrudimského úřadu práce Miroslav Panák.

Počet volných míst.


A jaká místa se nabízejí?

Volné pozice v nabídce Úřadu práce Chrudim
k poslednímu květnovému datu:

číšník, servírka 11
diplomovaný fyzioterapeut 6
kuchař 8
lékař 8
Lékař se specializací 5
obchodní referent 8
obchodní zástupce 30
Pečovatelé
a pomocní ošetřovatelé 6
Pomocní a nekvalifikovaní
pracovníci 8
řidič nákladního automobilu
v zahraniční dopravě 23
sestra (zdravotní sestra) (SZP) 6
Svářeč kovů
- obsluha svářecího stroje 6
šička textilní konfekce 16
zedník 10
Zprostředkovatelé obchodních
a finančních transakcí 5

zdroj: ÚP Chrudim

O jediné místo lakýrníka bojuje hned patnáct uchazečů

O práci v administrativě má podle květnových statistik zájem 230 lidí, povolání servírky nebo číšníka hledá 54 uchazečů. Bez práce je rovněž 66 kuchařů, 362 prodavačů nebo 152 manipulačních dělníků.

V neradostném výčtu by se dalo pokračovat ještě velmi dlouho, do několika desítek jdou totiž i počty nezaměstnaných skladníků, řidičů či stavebních dělníků. Na každé uvolněné místo se tak záhy po jeho oznámení tlačí velké množství uchazečů.

„Dali jsme si požadavek na obsazení jednoho volného místa pro lakýrníka kovů a kovových výrobků, za tuto práci nabízíme mzdu ve výši 13 tisíc korun. Zájem již projevilo asi 15 lidí, v současnosti tedy probíhá výběrové řízení,“ hlásí Radka Dvořáková z chrudimského pracoviště firmy Sancolor. „Máme vypsáný také další konkurz, tentokrát na místo vedoucího expedice a kontrolora. O uvedenou práci má zájem dvanáct lidí,“ doplňuje Dvořáková.

Třeba za osm tisíc

Zájem je však i o méně placená místa. Penzion Čtyřlístek například shání kuchaře či kuchařku. Uchazeče, se kterými počítá pro turnusovou směnnost, se snaží zlákat na mzdu od osmi tisíc korun s možností ubytování. Ani tato nabídka nezůstala bez povšimnutí, i když se o tlačenici v tomto případě již hovořit nedá.

„Žádost máme podánu asi týden, zatím se nám přihlásili dva zájemci. Vybráno zatím nemáme, ale případným zájemcům doporučuji, aby příliš neotáleli,“ sděluje Věra Hledíková ze zmíněného penzionu.

V poslední době se začínají objevovat čísla dokumentující celkové oživení ekonomiky. Pokud se naděje vyplní, mohlo by se i na zdejším pracovním trhu dýchat volněji.

Vývoj míry nezaměstnanosti.


Jistou výhodu budou mít zřejmě při shánění zaměstnání hlavně Chrudimáci, ve městě je totiž již nyní k dispozici hned 120 volných míst. Za pozornost stojí i 41 volných míst na Skutečsku, 26 nabídek na Hlinecku nebo Heřmanoměstecku a 16 volných míst na Třemošnicku.
#nahled|https://g.denik.cz/34/bc/nezamestnanost_grafy_cerven_2010_04_denik-galerie.jpg|https://g.denik.cz/34/bc/nezamestnanost_grafy_cerven_2010_04.jpg|Nezaměstnanost k 31. květnu 2010.#

S absolutně nejvyšší nezaměstnaností se nyní potýkají v Hodoníně u Nasavrk, kde čísla hovoří o 23,4% lidí bez práce. Nejmenší nezaměstnanost hlásí Smrček, kde je bez místa jeden člověk reprezentující 1,61% práceschopného obyvatelstva. Z měst vykazuje nejmenší nezaměstnanost Heřmanův Městec, nejhůře je na tom Seč.
#nahled|https://g.denik.cz/34/bc/nezamestnanost_grafy_cerven_2010_06_denik-galerie.jpg|https://g.denik.cz/34/bc/nezamestnanost_grafy_cerven_2010_06.jpg|Nezaměstnanost v jednoltivých obcích okresu Chrudim.#
#nahled|https://g.denik.cz/34/bc/nezamestnanost_grafy_cerven_2010_03_denik-galerie.jpg|https://g.denik.cz/34/bc/nezamestnanost_grafy_cerven_2010_03.jpg|Trk práce v okrese.#