Neztrácejte kontrolu nad výdaji

O tom, jak obchody vodí zákazníky za nos a přesvědčují je k ne vždy promyšleným nákupům, byla napsána již nejedna knížka. Náležitě vystavené zboží, precizně zvolené osvětlení, dokonce i hudba, vůně a především všeobecné informace o výjimečně příznivých cenách to vše přispívá k tomu, že lidé utrácejí více, než předpokládali před vstupem do obchodu.

Kontrolu nad výdaji pak ztrácejí ještě snadněji, pokud k úhradě nákupu používají platební kartou a nevidí, jak jim z peněženky mizí peníze. Takto lze snadno upadnout do dluhů, které se velice těžce splácejí.

Pozor na impulsivní nákupy

V důsledku výprodejových akcí je snadné sklouznout k nakupování v příliš velkém množství a nevhodně k tzv. impulsivním nákupům. Na nákupní horečku ale bohužel neexistuje jiný lék, než zdravý rozum.

I když spotřebitelé chápou tento problém, neznamená to, že se mu dokážou vzepřít. Výprava do obchodního centra, tedy honba za výhodnou koupí, se často mění v situaci, kterou pokaždé nejsou schopni ovlivnit. Není se čemu divit, protože jak vyplývá z průzkumu STEM/MARK 50 % Čechů přiznává, že průběžně nekontrolují své výdaje.

Platební kartu nechte raději doma

Abyste nepodlehli zbytečnému pokušení, pokuste se nebrat s sebou do obchodů platební karty (zejména kreditní), ale pouze hotovost a to jen v takovém množství, které můžete bezpečně utratit.

Stojí také za to si před odchodem do obchodu napsat seznam potřebných věcí, neboť pak přejdete situaci, kdy si z obchodu přinesete sedmou klasickou černou sukni, když přitom potřebujete kalhoty, či další sportovní tričko s potiskem místo kvalitní košile, jež by se výborně hodila k vašemu jedinému elegantnímu obleku.

Je to skutečně výhodné?

Velmi užitečné je najít si čas zamyslet se, zda další věc, i když zakoupenou levněji než obvykle, skutečně potřebujete. Pokud je to možné, měli byste si ověřit např. na internetu, zda je výprodejová cena skutečně maximálně výhodná.

Bohužel se neustále vyskytuje umělé zvyšování cen před sezónním výprodejem, a to pouze proto, aby pak byly sníženy na standardní úroveň. Takto mohou slevy, které svádí a přitahují, nejsnáze otřást domácím rozpočtem či dokonce vést k zadlužení. Zejména v obchodních centrech, které kromě četných slev svádí i bohatou nabídkou finančních služeb poměrně levných a rychlých půjček.

Cesta ze zadlužení? Aktivita!

Ani tehdy, pokud se slevy ukážou příliš svůdné a výdaje, které jste do nich investovali příliš velké, není ještě nutné bezmocně lomit rukama. Z mnoha finančních obtíží se dá vybruslit, jen je třeba začít okamžitě jednat. Pokud máte dluh a obtíže s jeho splácením, největší chybou je čekat; pohledávka se časem dostane k soudu či dokonce k exekutorovi. Co nejdříve se obraťte na věřitele, vysvětlete mu vaši situaci a společně hledejte řešení. Dopis od firmy, která spravuje vaši pohledávku, neznamená konec světa, je naopak šancí, jak celou záležitost smírně vyřešit.

„Dlužnou částku lze splatit ve splátkách, přizpůsobených možnostem zadlužené osoby. Toto řešení využívají tisíce lidí, kteří díky uzavření dohody o splátkách upravili své pohledávky," vysvětluje Krzysztof Różycki, generální ředitel KRUK Česká a Slovenská republika. „Není to tak složité, jak se může zdát. Naše zkušenosti ukazují, že obvykle vystačí několik užitečných rad, změna návyků týkajících se výdajů a průběžná analýza domácího rozpočtu, aby se ušetřily prostředky a bylo možné splácet."

Ředitel Poradny při finanční tísni David Šmejkal podotýká, „v případě problémů se splácením je důležité rychle kontaktovat věřitele, a vyhledat nezávislou a neziskovou poradenskou službu: „Zde jednoznačně platí rčení: Nakupujte u odborníků." Neodborné poradenství vedené jen touhou po tučném honoráři může situaci klienta podstatně zhoršit. Nehledě na to, že klient platí za to, co by u nás dostal zadarmo." 

V nové hře jsou sportovní potřeby
Jednou za dva týdny, vždy ve středu, se budeme se skupinou KRUK věnovat finanční gramotnosti. Jak vyplývá z průzkumu, který si nechala udělat skupina KRUK spravující na českém trhu pohledávky, 50 procent Čechů přiznává, že průběžně nekontroluje svoje výdaje. Chrudimský deník na svých stránkách přinese užitečné informace, díky kterým se jeho čtenáři nemusí dostat do dluhové pasti. Zúčastněte se naší soutěže a vyhrajte hezké ceny skupina KRUK věnuje výhercům sportovní potřeby, ve hře je batoh, taška, mikiny, tričko, hodinky a teleskopické hůlky.

Naše první soutěžní otázka zní: Jak se chovat v době finančních slev?a) Nakupuji nekontrolovaně
b) Nenakupuji impulzivně a platím spíše hotově
c) Nekoupím si ani tričko
Své odpovědi zasílejte na e-mailovou adresu: chrudimsky@denik.cz, a to do 10. září. 

Ptali jsme se: Nakupujete v „akcích" s rozmyslem?

Iva Červená,
Chrudim, 59 let

Nenechávám se na slevy nachytat. Kolikrát je u zboží napsáno, že je na něj sleva a u pokladny se dozvím, že se vztahuje na jiné zboží. Zlevněné věci občas koupím ve větším množství, to byl příklad třeba ovocných šťáv, když byla ta vedra. Ale v tomto ohledu jsem jinak velmi střídmá.

Lubica Vopršalová,
Čejkovice, 31 let

Raději do obchodů nechodit. Nakupuji s rozmyslem, protože mi přijde, že spíš těmi slevami klamou. Zboží bývá po slevě ještě dražší, než před slevou. Když mě někdo osloví s nabídkou, tak rovnou říkám ne. Zase na druhou stranu chci věřit tomu, že ne každý, kdo mě na ulici osloví mi hodlá zrovna něco prodat.

Ivana Pudilová,
Chrudim, 49 let

Vždy se snažím nakupovat s s rozvahou a vždy si cenu přepočítám, protože mnohdy to není ani výhodné a zboží je po slevě dražší, než před ní. Na mě si moc obchodníci nepřijdou, protože v obchodě sama pracuji. Ne, že bych byla vůči tomu úplně imunní, to víte, že se podívám, ale pak popřemýšlím.

Markéta Křížová,
Svojšice, 33 let

Vždy raději nakupuji s rozmyslem a v obchodech jdu především cíleně za tím, co právě potřebuji. To si pak také koupím, ale slevy mě rozhodně nestrhávají. Reklama nebo velké poutače se slevami mě sice upozorní, tak se na zboží podívám, ale rozhodně jej rovnou nekoupím.

Ptal se: Lukáš Vaníček