Pivovar v Hlinsku uvařil ke svému stoletému výročí třináctistupňové speciální polotmavé pivo „Hlinecké", které mohli milovníci piva ochutnat i při předchozích oslavách pivovaru. Fajnšmekři si v těchto dnech už mohou pochutnávat na zcela novém speciálně chmeleném světlém ležáku „Rychtář Rataj". Obě piva počátkem května zamířila v sudech do hospod a v případě Hlineckého také v lahvové podobě na pulty obchodů.

Polotmavý pivní speciál Hlinecké je charakteristický jantarovou barvou, bohatou pěnou a karamelovou vůní. Jedná se o příjemně hořké 13% pivo se silným řízem. V lahvové podobě se prodává například v prodejnách Jednoty.

Rychtář Rataj je zcela nový, čtyřikrát chmelený ležák, který hlinečtí pivovarníci připravili speciálně k letošnímu významnému výročí. Při jeho výrobě se používá speciální odrůda aromatického chmele a také metoda tzv. „chmelení za studena", kdy se chmel přidává do piva dodatečně až v průběhu jeho dokvašování v ležáckém sklepě. Výsledkem je aroma čerstvého chmele, skvěle vyvážená chuť se sladovou plností a svěží intenzivnější hořkostí, to vše doplněné velmi dobrým řízem. Rataj v názvu piva odkazuje na staročeský výraz pro oráče, sedláka či čeledína a také na hlineckou městskou část Rataje, která začíná nedaleko pivovaru.

Myšlenka na postavení pivovaru v Hlinsku vznikla někdy kolem roku 1880. Tou dobou ve městě fungovalo osmnáct hostinských podniků, do kterých se dováželo pivo z celkem patnácti různých pivovarů. Téměř každá hospoda tak čepovala různou značku piva. Hospodští tenkrát byli zavázání odebírat pivo jen z jednoho pivovaru a výčep jiného piva byl pod hrozbou velké pokuty zakázán. Navíc po roce 1910 mělo dojít k nárůstu ceny piva až o polovinu, což mezi hospodskými vyvolalo hotové pobouření, a myšlenka na založení vlastního pivovaru tak dostávala přesnější rozměry. Stavba byla započata v roce 1912 na pozemku Benešova mlýna a v dubnu 1913 následovala montáž technologií. První várka výčepního piva se vařila 23. října 1913 a vystavena byla 12. prosince 1913.