Výstava Naše pole je pořádána jako dvoudenní a kromě majitelů a zástupců odrůd polních plodin zde vystavují i firmy nabízející řešení v oblasti ochrany i výživy plodin a také zemědělskou techniku. V roce 2001 tato akce navázala na dlouholetou tradici polních dnů v Chrudimi pořádanou společností Oseva Agri Chrudim, a. s. a letos se koná již třináctý ročník. Pozemek pro Naše pole 2013 je umístěn mezi obcemi Kočí a Nabočany nedaleko Chrudimi.

Po oba dva dny výstavy, od 11. do 12. června, bude návštěvníkům k dispozici poradenské centrum Výzkumného ústavu rostlinné výroby, v.v.i. K vidění bude 155 odrůd obilnin, více než 80 odrůd ozimé řepky a řada variant pícnin. Zaseté jsou také hybridy kukuřic a slunečnic, len, hrách cukrovka a krmná řepa. K vidění bude i řada alternativních plodin jako hrachor setý, pískavice řecké seno, cizrna beraní, světlice barvířská, komonice bílá, lnička setá, katrán habešský, sléz krmný a lesknice kanárská.

Výstava bude zahájena na hlavní tribuně, která bude umístěna uprostřed areálu výstavy. Zde bude také probíhat losování tomboly a řada doprovodných akcí. Mezi ceny, o které bude losováno, patří motorová pila, tablety, mobilní telefony a soudek piva. Zajištěno bude bohaté občerstvení.
Na ukázky odrůd a aktuálních variant ochrany i výživy plodin máme k dispozici plochu 10 ha. Další část areálu bude využita pro výstavu zemědělské techniky a její předvádění v provozu.

Příjezd a parkování bude možné z obou stran pole. Prohlídka nebude organizovaná a každý návštěvník se bude moci sám rozhodnout, jaký si zvolí postup areálem výstavy. Výklad ke svým pokusným parcelkám a odrůdám poskytnou specialisté z vystavujících firem. Akce se zúčastní více než kopa vystavovatelů, z toho 22 z řad šlechtitelských a osivářských podniků, 12 firem zaměřených na ochranu a výživu plodin a 22 firem se zemědělskou technikou. Předvádění a ukázky zemědělské mechanizace (traktory, sečky, stroje ke zpracování půdy, postřikovače, navigace GPS) bude probíhat po oba dny. Součástí výstavy budou také trhy zaměřené na regionální potraviny z východních Čech.

Vstup do areálu výstavy je zdarma. Jako pořadatelé výstavy rádi přivítáme účast škol a mladých lidí, kteří se ještě rozhodují o svém budoucím povolání.

Akce probíhá pod záštitou ministra zemědělství Ing. Petra Bendla a s podporou Pardubického kraje.
Srdečně vás zveme na třináctý ročník výstavy Naše pole!

Program

ÚTERÝ 11. června 2013

9:00 otevření akce
9:30 slavnostní zahájení
9:00–10:00 bezplatná snídaně u tribuny (káva, čaj, koláčky)
10:00–11:00 firemní představení odrůd
13:00 předvádění postřikovačů s GPS navigací
14:00 ukázka techniky tažené koňmi
15:00 losování tomboly
15:05 grilované vepřové a pivo
18:00 ukončení akce

STŘEDA 12. června 2013

9:00 otevření akce
9:00–1000 bezplatná snídaně u tribuny (káva, čaj, koláčky)
10:00–1100 firemní představení odrůd
13:00 předvádění postřikovačů s GPS navigací
14:00 ukázka techniky tažené koňmi
15:00 losování tomboly
15:05 grilované vepřové a pivo
16:00 ukončení akce

Michal Štěnička