Odpůrci jim vyčítají, že hyzdí krajinu a zabírají místo zemědělské půdě. Řeč je o fotovoltaických elektrárnách.

Solární panely se díky dotacím ze státního rozpočtu staly v České republice hitem. Výjimkou není ani Pardubicko. Třeba v okolí Sezemic je možné najít hned dvě elektrárny se solárními panely. Jedna například právě teď roste naproti satelitnímu městečku Pod Dubem blízko obce Zminný.

Solární panely vyrobily od ledna do konce června v regionu 11,9 gigawatthodin (GWh) elektrické energie, za celý rok 2009 přitom činila jejich výroba jen 3,1 GWh. Hnacím motorem investic je vysoká výkupní cena energie a krátká návratnost vložených peněz. Aby mohli investoři využít výhodných podmínek, musí nové zdroje uvést do provozu letos. Od roku 2011 by se měla jejich výkupní cena prudce snížit.

A jaké jsou reakce lidí na solární panely? „Nelíbí se mi, že zabírají zemědělskou půdu,“ pravil Petr z Pardubic.

Fotovoltaické elektrárny mohou některým lidem vadit i z pohledu krajinného rázu.

„Jedná se o zařízení, které v současné době může vyvolávat záporné emoce. Výrazné negativní ovlivnění krajinného rázu je však nepravděpodobné. Lokalita bude lemována plochou zeleně. Ta bude využita pro osázení střední a vyšší zeleně odpovídající přirozené skladbě v okolí pro zapojení plochy do krajiny,“ píše se například ve zprávě o hodnocení vlivů sezemického územního plánu.

Podle vyjádření starosty Sezemic Bohuslava Kopeckého ale na úřadě dosud žádné stížnosti nebo reakce na fotovoltaické elektrárny nezaznamenali.

(dub, čtk)