VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Zabijačky: česká tradice, která zaniká

Svitavy – Lidé už nedělají domácí zabijačky. Staly se totiž drahou záležitostí. Stará tradice mizí rovněž ve svitavském okrese.

30.1.2010
SDÍLEJ:

Ilustrační obrázekFoto: Archiv Hradeckého deníku

Stará tradice mizí rovněž ve svitavském okrese.V posledních letech se rapidně snižuje počet domácích zabijaček. Lidé začínají čím dál častěji nakupovat upravené maso v obchodech. Klasická vesnická zabijačka totiž v dnešní době vyjde na několik tisíc korun.

Řezníci na vesnicích mívali plné ruce práce. To ale dnes už není pravda. „Dříve jsem dělával klidně třicet až čtyřicet klasických zabijaček v roce. A to nás bylo v obci několik. Všichni jsme se bez problému uživili,“ vzpomíná řezník z Pohledů Josef Zapletal. Za řeznickou prací v posledních letech jezdí mimo okres. V minulosti se vyplatilo chovat doma vepříka. Kdo pracoval v družstvu, nosil domů obiloviny a jiné produkty. Dostával je zdarma nebo je levně nakoupil. Chov prasete tak byla levná a výhodná záležitost.

Potřeba jsou tisíce


Dnes se nevyplatí vepřové hody pořádat. Samotný živý vepřík stojí zpravidla pět až šest tisíc korun. Samozřejmě to závisí na hmotnosti. K tomu musíme připočítat asi tisíc korun pro řezníka a dalších tisíc korun na nákup krup, koření a dalších surovin. To není zrovna málo.

Tlačenku si koupí

Kdo si chce udělat zásobu masa a na celého vepře nemá peníze nebo prostory, může si koupit půlku prasete. Ta stojí asi dva a půl tisíce korun a zpracování masa není tolik náročné. Mnoho lidí upřednostňuje právě tuto variantu. „Tolik masa bychom neměli doma, kam uložit. Nemáme ani prostory, kde by se dala zabijačka uspořádat. Vnitřnosti a kůže bychom stejně nevyužili. Do mrazáku se nám vejde pouze maso,“ sdělil Karel Černý z Moravské Chrastové.

Někomu se celá půlka prasete zdá moc masa. „Půlku bychom s manželem nespotřebovali. Zabijačky jsme pořádali dříve a je s tím hodně práce. Navíc moc nejíme zabijačkové speciality, jako jsou jitrnice a tlačenka. Když na ně dostaneme chuť, koupíme si je v řeznictví,“ říká Dana Jozová z Březové nad Svitavou.
Obecně lze říct, že tato dříve velmi rozšířená a klasická vesnická tradice začíná v současnosti upadat. Dnes si každý raději sáhne do regálu v supermarketu pro balíček s masem.


Autor: Zuzana Vaňková

30.1.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Nehoda v Heřmanově Městci

Šofér chtěl přeparkovat a skončil zaklíněný v plotu

NICOLASE SLONKA (3,47 kg a 51 cm) si k 3leté Patricii pořídili 15.8. v 8:15 Dagmar a David z Vlčnova.
16

OBRAZEM: Miminka z chrudimské porodnice 19. srpna

Lidé zachránili život tonoucí potápěčce

Hlinecko - Nebýt pohotovosti přítomných lidí, v lomu na Hlinecku by vyhasl lidský život. V sobotu krátce před dvanáctou se zde topila potápěčka středních let.

Jiří Kajínek nazul kopačky a hrál fotbal za rodné Prachovice

Třemošnice – Páteční přátelské utkání prachovických fotbalistů s třemošnickým týmem recesistů vzbudilo rozruch. Proč? V prachovickém dresu nastoupil na stadion asi nejznámější rodák této obce – Jiří Kajínek.

I podruhé Chrudim doma bodovala naplno

Chrudim - Chrudim dostala díky losu výhodu domácího prostředí podruhé. A využila ji parádně. Nebezpečné Zápy nepustila do souvislého tlaku a vytvářela si dost šancí ke skórování. Brankář  Záp Straka byl výborný a týmu hodně pomohl.

Na mistrovství republiky budou také hasiči z Chrudimska

Chrudimsko – Hasičský záchranný sbor (HZS) hl. m. Prahy a Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska pořádají v Praze ve dnech 25. – 27. srpna Mistrovství České republiky profesionálních a dobrovolných hasičů v požárním sportu. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení