Elektrický vysokozdvižný vozík převážel právě naplněný tisícilitrový kontejner plný acetonu do skladu hořlavin. Baterky vozidla ale zkratovaly a z vozíku vyšlehly plameny. Na to reagovala požární signalizace a spustila poplach, který potvrdila obsluha sousední plnírny.

Zaměstnanci podle evakuačního plánu okamžitě vyklidili budovu. Elektrická požární signalizace uzavřela vrata a rolety, čímž rozdělila objekt na požární úseky. Jenže požár vznikl v místě, které nebylo chráněné stabilním hasícím zařízením, takže plameny pohltily celý vysokozdvižný vozík a propálily kontejner. Aceton se vylil na podlahu. To už byly slyšet blížící se sirény prvních hasičských aut.

„Hasiči si ve Slatiňanech procvičili nasazení pěnových proudů s těžkou pěnou na hašení, ochranu hasičů před náhlým vzplanutím v oblasti s rozlitou hořlavou kapalinou I. třídy, ochranu okolí před sálavým teplem a ochlazování. Hasiči si dále procvičili nasazení přetlakové ventilace k usměrnění zplodin hoření a odvětrání objektu i snížení teploty v místě zásahu a ochranu nezasažených požárních úseků," popisuje úterní cvičení mluvčí hasičů Vendula Horáková.

Do Slatiňan přijeli profesionální hasiči z Chrudimi a Pardubic a k nim byli povolány jednotky dobrovolných hasičů ze Slatiňan, Chrudimi a Chrasti.