Hasiči na mýtinu vyjížděli nejprve v úterý v 13:57, poté i ve středu kolem 15. hodiny. Hasičům ztěžoval práci nejen nepřístupný a strmý terén, ale také vítr a špatné přístupové cesty k místu události. V obou případech zabrala likvidace požáru téměř tři hodiny.

Situace už by se potřetí opakovat neměla. „Subjekt, který spalování klestu prováděl, přijal nyní opatření k zamezení vzniku případných dalších požárů. Zajišťuje hlídkovou nepřetržitou činnost v lokalitách, kde bylo pálení klestu prováděno. Hlídka je vybavena prostředky pro uhašení případných ložisek vzniku požáru a zabezpečuje případné přivolání dalších posil,“ informovala tisková mluvčí HZS Pardubického kraje Vendula Horáková.

Tisková mluvčí hasičů v této souvislosti připomíná zákon o požární ochraně, který hovoří o tom, že při spalování hořlavých látek na volném prostranství jsou fyzické i právnické osoby povinny učinit odpovídající opatření proti vzniku a šíření požáru. Navíc jsou povinny každé spalování včetně přijatých protipožárních opatření předem oznámit územně příslušnému hasičskému záchrannému sboru kraje.

Při nesplnění hrozí pokuta až do výše půl milionu korun. Hasičský záchranný sbor kraje pak může spalování i zcela zakázat.