Podle jejich slov totiž původní hlášení mluvilo o hořící budově na Pasekách. Jenže když jednotka obcí projela, nezpozorovala žádný kouř. Upřesnění přes dispečink ji zavedlo na Posekanec, který katastrálně pod Paseky patří.

Tady už skutečně hořelo, nicméně po příjezdu na místo už hasiči našli objekt kompletně zachvácený plameny. „Nebylo moc co zachraňovat," poznamenávají prosečští dobrovolní hasiči.
Všechny povolané jednotky se pustily do boje s plameny, začaly rozebírat zbylou konstrukci a dohašovat požářiště.

Jak uvádí vyšetřovatelé hasičů, na Posekanci shořela bývalá hájenka stará zhruba dvě století. Dům byl postavený ze sroubeného dřeva a požár jej prakticky celý zničil. Předběžně vyčíslené škody dosahují výše až jednoho a půl milionu korun. Příčiny požáru se stále vyšetřují.

K hořící roubence přijeli profesionální hasiči z Hlinska a Chrudimi a pomáhaly jim dobrovolné jednotky z Proseče, Budislavi a Krouny. Jednotka z Borové zajišťovala doplňování vody z rybníku v Budislavi.

VÍTANÁ VZPRUHA

Zasahující hasiči však nezůstali o hladu. Vedení prosečské radnice zajistilo a na Posekanec dovezlo dvacet řízků, čaj a kávu.

„Ceníme si služeb, které dobrovolní hasiči dělají, a chápeme jako určitou povinnost jim při déletrvajícím zásahu dovézt jídlo a pití. Celá řada obcí a měst zápasí s nedostatkem lidí, kteří by chtěli sloužit ve výjezdové jednotce," dodává prosečský starosta Jan Macháček.