V noci z pátku na sobotu hořela téměř třicetimetrová kovoobráběcí hala ve Skutči. Předběžně vyčíslené škody dosahují výše 50 milionů korun. Hasičské jednotky přijely na místo ve 22:41.

„Při příjezdu hasičů na místo byly tři čtvrtiny haly již v plamenech a střecha se propadla. Uvnitř byly autogenní soupravy, tlakové lahve, které začaly hasiče ohrožovat explozemi. Hasiči postupně ochlazovali tlakové lahve a některé se jim podařilo před explozí z plamenů vytáhnout. Ochlazovat a ochraňovat museli také přilehlou administrativní budovu, plameny ale stačily poškodit střechu tohoto objektu. Zřízeno muselo být několik čerpacích stanovišť," uvedla mluvčí hasičů Vendula Horáková.

Požár se podařilo dostat pod kontrolu až po půl čtvrté ráno a dále byla dohašována ohniska na administrativní budově. V sobotu se na místě sešli vyšetřovatelé z řad hasičů i kriminalistů a také odborníci z Institutu ochrany obyvatelstva Lázně Bohdaneč, kteří zjišťovali příčiny požáru.

V noci areál hlídali příslušníci Policie České republiky a Městské policie Skuteč, aby nedošlo k rabování. Podle vrchního strážníka MP Skuteč Jiřího Stuny k žádným pokusům nedošlo.

„Majitelé vybudovali firmu od píky. Pomáhali městu a v okolí haly udržovali pořádek. I když tam někdo někdo vyvezl odpadl, na své náklady jej uklidili," dodává Jiří Stuna.