V Těchoníně zaměstnanci pomáhají čistit provoz tkalcovny, pracovníci skutečské strojírny byli zatím převedeni na jinou pobočku. Škody obou požárů dosáhly 112 milionů korun a po dubnovém požáru galvanovny v Lanškrouně jsou tak letošními největšími požáry v Česku.

V Těchoníně by výroba po vedení firmy zhruba se třicítkou zaměstnanců mohla znovu začít do dvou týdnů. Příčina se nadále vyšetřuje, podezření je na zkrat v motoru jednoho tkacího stroje. Oheň a kouř poničily sedm strojů, přízi, tkaniny a elektroinstalaci za 62 milionů. Budova však byla poškozená málo.

Složitější obnovu výroby bude mít strojírenská firma Drahoš v Skutči. Oheň poničil kovoobráběcí halu i vedle stojící administrativní budovu. Škoda předběžně činí 50 milionů korun.

„Vůbec nevím, co mohlo požár způsobit. Zaměstnanci jsou převedeni na náhradní práci, máme ještě pronajaté prostory, kde vyrábíme," řekl spolumajitel firmy Petr Drahoš. Vyloučeno není ani úmyslné zapálení a zdejší požár na rozdíl od těchonínského vyšetřují vedle hasičů také policisté.

„Až laboratoř vzorky vyhodnotí, budeme pokračovat dál. Někdy bývají výsledky do týdne, jindy do 14 dnů, uvidíme," řekla mluvčí hasičů Vendula Horáková.