VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Gastronomický festival hostí i v Bonté. Jako jediní v kraji

Pardubice - Tříchodové festivalové menu nabízí filátko ze sumce, kachní prsíčka a hovězí oponku

20.1.2014
SDÍLEJ:

Kuchař Lukáš KollmanFoto: DENÍK/Luboš Jeníček

Festivalové menu
• Filátko ze sumce se smržovým máslem, pěnou z uzeného úhoře, špenátové taštičky se zeleninovým ragú
• Kachní prsa na sušených hruškách, dušená červená řepa, kynuté bramborové knedlíčky se slaninou
• Hovězí oponka sous-vide s kakaovými boby, lanýžovou pěnou a kroketou z kachních jater foie gras

Bonté znamená ve francouzštině dobré. Ovšem tříchodové menu, které v pardubickém restaurantu Bonté připravili pro pátý ročník Grand Restaurant Festivalu, je více než jen dobré. Je vynikající.
Začíná to už drobným předkrmem, který je pozorností podniku, a pokračuje třemi hlavními chody, od filátka ze sumce přes kachní prsíčka až po hovězí oponku. Všechny jsou chuťově vybroušené, nejvíce si ovšem návštěvníci pochvalují kachní prsa na sušených hruškách.

Poradí s výběrem vhodného vína

Před hostem leží karta s festivalovým menu, kde je ke každému chodu doporučeno i vhodné víno. Na výběr je vždy ze dvou vín – jednoho českého a jednoho zahraničního, detaily může host vyzvědět od číšníka. Dvě sklenky jsou v ceně degustace, tu třetí si musí návštěvník zaplatit. Sympatické je, že obsluha nenaúčtovala to nejdražší víno, ačkoliv přišlo na řadu až jako poslední.

Bonté je v letošním roce jedinou restaurací Pardubického kraje, která se gastronomického festivalu účastní. Loni byla zástupcem kraje ještě restaurace hotelu Aplaus v Litomyšli.
Je vidět, že mnozí návštěvníci berou festival jako zážitek, nejdou se do restaurace jen najíst. Focení objednaných pokrmů je dnes už skoro samozřejmostí, ale někteří ze sobotních návštěvníků festivalu projevili zájem i o fotografii s šéfkuchařem Bonté Lukášem Kollmanem. Ten jim ochotně zapózoval, ještě přidal vysvětlení, co je to vlastně ta hovězí oponka.

Vzhledem k tomu, že prodej poukázek na festival startuje na začátku prosince, staly se tyto poukázky pro mnoho návštěvníků ideálním vánočním dárkem. Degustační menu v některé z prvotřídních českých restaurací jistě potěší, navíc je nákup poukazu praktický i pro kupujícího. Vše může zařídit doma u počítače a vyhne se tak tradičnímu předvánočnímu šílenství v obchodech.

Autor: Lukáš Dubský

20.1.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Jiří Kajínek, odsouzený vrah, míří 23. května po 23 letech na svobodu z věznice v Rýnovicích v Jablonci nad Nisou díky milosti, kterou mu udělil prezident Miloš Zeman.
AKTUALIZOVÁNO

Jirka se nemá důvod bát msty, nic neudělal

Jiří Kajínek, odsouzený vrah, míří 23. května po 23 letech na svobodu z věznice v Rýnovicích v Jablonci nad Nisou díky milosti, kterou mu udělil prezident Miloš Zeman.
AKTUALIZOVÁNO

Nejde mi ani brečet, jak jsem šťastná, říká Kajínkova kamarádka

Městský park v Chrudimi bude patřit zdravotníkům

Chrudim – Sedm desítek dětských zdravotníků okresu se ve středu utká v Chrudimi. V Městském parku se od 9 hodin koná soutěž mladých zdravotníků.

AKTUALIZOVÁNO

Futsalová Chrudim padla. Finálová série je vyrovnaná

Chrudim - Cesta za obhajobou titulu se futsalistům Chrudimi komplikuje. Tým FK Era-Pack včera prohrál ve druhém utkání finále play off Chance ligy v Edenu s pražskou Slavií 3:6 a série je vyrovnaná 1:1 na zápasy. Třetí duel se hraje ve čtvrtek v Chrudimi (od 20 hodin).

AKTUALIZOVÁNO

Kajínek míří z vězení domů. Do rodných Prachovic

Prachovice – Přinášíme doslovný přepis exkluzivního rozhovoru, který před několika dny spolupracovníkům Chrudimského týdeníku poskytla Marta Látalová z Prachovic, kamarádka Jiřího Kajínka. Je to výpověď ženy, která odeslala žádosti o milost pro Jiřího Kajínka dosud všem prezidentům České republiky, a zároveň jedné z jeho nejbližších osob.

Rozhledna na Lichnici je oficiálně v provozu

Chrudim  - V pondělí se konalo oficiální zprovoznění rozhledny na Lichnici. Na hradním nádvoří se sjeli starostové, zástupci firem a ředitelé školek a škol z regionu. Tuto událost si nenechalo ujít i několik desítek zvědavých přihlížejících.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies