VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Gastronomický festival hostí i v Bonté. Jako jediní v kraji

Pardubice - Tříchodové festivalové menu nabízí filátko ze sumce, kachní prsíčka a hovězí oponku

20.1.2014
SDÍLEJ:

Kuchař Lukáš KollmanFoto: DENÍK/Luboš Jeníček

Festivalové menu
• Filátko ze sumce se smržovým máslem, pěnou z uzeného úhoře, špenátové taštičky se zeleninovým ragú
• Kachní prsa na sušených hruškách, dušená červená řepa, kynuté bramborové knedlíčky se slaninou
• Hovězí oponka sous-vide s kakaovými boby, lanýžovou pěnou a kroketou z kachních jater foie gras

Bonté znamená ve francouzštině dobré. Ovšem tříchodové menu, které v pardubickém restaurantu Bonté připravili pro pátý ročník Grand Restaurant Festivalu, je více než jen dobré. Je vynikající.
Začíná to už drobným předkrmem, který je pozorností podniku, a pokračuje třemi hlavními chody, od filátka ze sumce přes kachní prsíčka až po hovězí oponku. Všechny jsou chuťově vybroušené, nejvíce si ovšem návštěvníci pochvalují kachní prsa na sušených hruškách.

Poradí s výběrem vhodného vína

Před hostem leží karta s festivalovým menu, kde je ke každému chodu doporučeno i vhodné víno. Na výběr je vždy ze dvou vín – jednoho českého a jednoho zahraničního, detaily může host vyzvědět od číšníka. Dvě sklenky jsou v ceně degustace, tu třetí si musí návštěvník zaplatit. Sympatické je, že obsluha nenaúčtovala to nejdražší víno, ačkoliv přišlo na řadu až jako poslední.

Bonté je v letošním roce jedinou restaurací Pardubického kraje, která se gastronomického festivalu účastní. Loni byla zástupcem kraje ještě restaurace hotelu Aplaus v Litomyšli.
Je vidět, že mnozí návštěvníci berou festival jako zážitek, nejdou se do restaurace jen najíst. Focení objednaných pokrmů je dnes už skoro samozřejmostí, ale někteří ze sobotních návštěvníků festivalu projevili zájem i o fotografii s šéfkuchařem Bonté Lukášem Kollmanem. Ten jim ochotně zapózoval, ještě přidal vysvětlení, co je to vlastně ta hovězí oponka.

Vzhledem k tomu, že prodej poukázek na festival startuje na začátku prosince, staly se tyto poukázky pro mnoho návštěvníků ideálním vánočním dárkem. Degustační menu v některé z prvotřídních českých restaurací jistě potěší, navíc je nákup poukazu praktický i pro kupujícího. Vše může zařídit doma u počítače a vyhne se tak tradičnímu předvánočnímu šílenství v obchodech.

Autor: Lukáš Dubský

20.1.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Požár pole
3

Požár zachvátil pole u Žlebské Lhotky

Auto skončilo se zdemolovaným zadkem napůl v příkopu.

Nehoda u Běstviny si vyžádala dvě zraněné osoby

Nominujte Deník v anketě Křišťálová Lupa 2017!

Nominujte Deník.cz do ankety českého internetu Křišťálová Lupa 2017! Díky vám bude mít Váš regionální Deník šanci dostat se do finálního hlasování v kategorii "Zpravodajství".

Vysněné dětské postele

Dětský pokoj potřebuje pořádnou postel. Ale obyčejné postele jsou plné nesplněných dětských snů. Zkuste splnit nějaké ty sny i vysněnou postelí.

Petardy dopadaly na dětské hřiště

Chrudim – Městští strážníci vyrazili do Revoluční ulice, kde měl podle oznámení muž házet z okna petardy přímo na dětské hřiště. 

Zlodějka využila otevřených dveří, vloupala se k seniorce

Pardubice - Okradení staré ženy zabránil příchod ošetřovatelky a příjezd policistů.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení