„Naše radnice má metr silné kamenné zdivo a bojujeme s vlhkostí ve spodních prostorech. Řešíme to sanačními omítkami," uvedla starostka Hlinska Magda Křivanová.

Radnice z 16. století

Radnice v Hlinsku pochází z konce 16. století, později prošla barokními úpravami. Městský úřad v budoucnu čeká oprava fasády, která se začíná drolit. Nová omítka se dělala naposledy v 90. letech.

Loni úřad vyměnil část oken za téměř 400 tisíc korun, letos dá půl milionu korun na zbylá okna.

„Když zafouká, tak nám to tu všechno lítá. Necháváme si udělat historické repliky oken s dvojitými skly," dodala Magda Křivanová.

Díky tomu, že jde o památkově chráněné objekty, daří se městům získávat na opravy dotace. V Poličce letos nechají zrestaurovat barokní dubové dveře radnice za zhruba 140.000 korun, polovinu nákladů pokryje dotace. V loňském roce přišel na řadu pískovcový portál.

„Snažíme se každý rok něco investovat, abychom se nemuseli stydět za její podobu. Bez dotací by nebylo v našich silách památky opravovat, jelikož jich máme hodně," konstatoval starosta Poličky Jaroslav Martinů.

Lanškrounská radnice ze 16. století stojí jako solitér uprostřed náměstí. Zdobí ji dva původní renesanční portály i sluneční hodiny. Během staletí budova měnila podobu a až v 90. letech dostala opět radnice původní renesanční vzhled, a to včetně dvojice sedlových střech.

Oprava je složitá

„Jakákoliv oprava je složitá, památkáři na ně dost přísně koukají. Každé okno nás stojí několikanásobně víc než okno běžné. Do místností s klenbami nemůžeme nacpat obyčejné zářivky. Osvětlení navrhují architekti a hodnotí jej i památkáři. Výsledek je nákladnější, ale stojí za to," informoval místostarosta Lanškrouna Martin Roller.

Lanškroun letos vydá za okna, renovaci dveří, vzduchotechniku a klimatizaci do podzemí téměř 600 tisíc korun. Na výměnu oken se chystají také v Moravské Třebové.

Podle starosty Moravské Třebové Miloše Izáka se v reprezentativních místnostech všichni cítí dobře. V pozdně gotické stavbě přestavěné v renesančním duchu se dochovaly klenby, kamenné portály a v síni konšelů je renesanční freska Šalamounův soud.

Duch historična

„Vždycky na mě dýchne historično. Vesměs od návštěv slýcháme, že naši radnici obdivují. Síň konšelů je nejvzácnější v celé budově, teď je z ní má pracovna," podotkl Miloš Izák.