Poslední premiérou letošního kalendářního roku bude ve Východočeském divadle Pardubice (VČD) hra Živý obraz. Na Malé scéně ve dvoře bude poprvé k vidění už zítra v 19 hodin.

„Jde o poslední hru Mariuse von Mayenburga, který patří k nejvýznamnějším německým dramatikům současnosti," prohlásil režisér inscenace David Šiktanc, který s VČD spolupracuje poprvé.

Hlavními hrdiny Mayenburgovy nové hry jsou Michael a Vilma. Práce jim přerůstá přes hlavu a na jejich syna útočí puberta. Rodinnou „idylkou" navíc neustále otřásá Vilmin šéf Haulupa, úspěšný, ale poněkud bláznivý konceptuální umělec.

SOUČÁST RODINY

Mladá Natalja, kterou manželé najmou jako uklízečku, se postupně stává nepostradatelnou součástí rodiny. Funguje jako trpělivý zpovědník, hromosvod všech konfliktů a pro Serge Haulupu jako vysněná performerka, třebaže jeho umělecká díla pro ni znamenají značné ponížení.

„Hra je částečně retrospektivní. Poukazuje na klišé a stereotypy chování. Autor používá filmové prostředky, jako je montáž či prolínání scén,. Postavy jeho hry jsou izolované ve vlastním světě, nejsou schopné spolu komunikovat," řekl David Šiktanc.
Marius von Mayenburg působí jako autor a režisér v berlínském divadle Schau-bühne. Své hry si tady i sám režíruje.

„Mayenburg píše své hry přímo na tělo hercům. My jsme se rozhodli berlínské reálie převést na české. Hra je koncipovaná do téhle doby, nemá cenu v inscenaci jmenovat třeba berlínské ulice," vysvětlila dramaturgyně pardubického divadla Anna Hlaváčková.

Živý obraz nastudovalo divadlo v české premiéře. „Chceme každou sezonu uvést nějakou českou premiéru a také navázat spolupráci s nějakým novým režisérem. U Živého obrazu se povedly tyto dvě věci skloubit," nechal se slyšet ředitel VČD Petr Dohnal.

Divákům se na Malé scéně představí Petra Janečková, Ladislav Špiner, Petr Borovec, Jana Ondrušková a také hostující posluchač JAMU Ondřej Kraus.