V Rosničce u Svitav už dokonce hygienici po provedených laboratorních rozborech ve čtvrtekzakázali koupání. Znečištěné jsou jsou však i další nádrže. Se sinicemi musí lidé počítat třeba i na Seči, v písnících v Mělicích u Přelouče, v Hlubokém u Pardubic nebo v Dolcích u Trutnova.

Voda v rybníku Rosnička se začala kazit už na konci června, zákaz koupání však přišel až nyní, kdy výskyt sinic a obsah chlorofylu překročil povolené limity.

„Voda neodpovídá hygienickým požadavkům a hrozí akutní poškození zdraví," uvedli hygienici.

V dalších zmíněných nádržích je koupání dovoleno, lidé by se však měli poté osprchovat. Zvláště velký pozor by měli dát rodiče na malé děti.

„Dcera se mi na Seči nalokala vody a následující noc si se střevními problémy skutečně 'užila'," líčí Karel Hromádko, který se vrátil z tamní dovolené.

Ostatní nádrže a rybníky, které hygienici kontrolují, jsou zatím relativně čisté, a to včetně Pastvin nebo Rozkoše, kde byly s kvalitou vody nedávno problémy.

Kvůli proměnlivému počasí a častým přívalovým dešťům však nelze vyloučit náhlé zhoršení kvality koupacích vod i třeba během jednoho či dvou dnů. (kim)