„Dobrovolníci Českého červeného kříže, vodní záchranné služby i aktivních záloh vojáků z našeho regionu jsou připraveni vyjet do zasažených oblastí a zapojit se do odklízení sutin, čistění komunikací a obydlí. Jedná se v úhrnu o desítky lidí, kteří nabízí pomoc," konstatoval hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

Vrcholní představitelé krajů se rovněž dohodli na finanční pomoci povodněmi zasaženým regionům.

Materiální sbírka

Pardubický oblastní spolek Českého červeného kříže (ČČK) také zahájil materiální sbírku pro oblasti postižené povodněmi.

„Sbíráme čistící a desinfekční prostředky, ochranné a hygienické prostředky, lopaty, kbelíky, mopy, košťata, holinky, pracovní a gumové rukavice, hadry na podlahu, velké pytle na odpad, prostředky osobní hygieny, ale také prací prášky," vyjmenoval František Hanák z ČČK.

Sběrné místo je v Pardubicích na Masarykově náměstí naproti AFI Paláci.

Jediný dárce

Chrudimáci mohou tyto věci nosit každý den do sídla Oblastního spolku Českého červeného kříže Chrudim v Městském parku. Do chrudimské sbírky však zatím v úterý dopoledne přispěl pouze jeden člověk.

„I malá pomoc je lepší než žádná. Sdílení letáčku na Facebooku je bezva, ale kdyby každý, kdo sdílí, přinesl láhev Sava, udělal by lépe," poznamenala Zuzana Rýdlová z Oblastního spolku ČČK Chrudim během stěhování první vlny materiální pomoci, kterou mají připravenou pro nejnutnější případy.

Zásoby patrně odjedou s topolskými dobrovolnými hasiči do Štěchovic.

Pomoc Trutnovsku

Humanitární sbírku na Pardubicku a Chrudimsku organizuje rovněž občanské sdružení Rescueinfo. „Materiální pomoc bude směrována do postižených oblastí Trutnovska. Ve čtvrtek 6. června bude sběrné místo přímo na pardubickém Pernštýnském náměstí u našeho stánku při akci Den prevence a ochrany obyvatelstva," vysvětlil ředitel sdružení Rescueinfo Michal Bareš. 

LUKÁŠ DUBSKÝ, LUKÁŠ VANÍČEK