Letní semestr začal na Univerzitě Pardubice i zahraničním studentům. Dorazilo jich téměř 500, a to z celkem 65 zemí – například z Turecka, Španělska, Portugalska a Srbska. Studují na všech sedmi fakultách univerzity, buď ve víceletých studijních programech a oborech, nebo přijíždějí jen na jeden či dva semestry. Na letošní letní semestr jich dorazilo sto.

„Chtěl jsem vidět Prahu a můj Erasmus koordinátor mi doporučil Univerzitu Pardubice s tím, že Pardubice jsou příjemné a uvolněné město. Zapsal jsem se na fakultu ekonomicko-správní a program byl dobrý. Mohl jsem si dokonce vybrat, které kurzy chci absolvovat, zatímco v mé škole jsou jen dvě možnosti," řekl student Calin Mihai z Rumunska.

První týden se o nové zahraniční studenty starali vysokoškoláci ze studentského spolku ESN Pardubice. „Tradičně pro ně připravili nejrůznější aktivity, provedli je po kampusu, vysvětlili jim informace vztahující se ke studiu a systému výuky u nás. Také jim ukázali město včetně památek a důležitých míst pro studentský život. Kromě toho se studenti seznamovali s češtinou. Absolvovali úvodní hodinu pro cizince," uvedla Jana Voltrová z Centra mezinárodních mobilit Univerzity Pardubice.

Další společenské a poznávací aktivity pak čekají na zahraniční studenty po celý letní semestr. „Připravujeme pro ně nejen výlety po Pardubicku a okolí, ale i sportování nebo například návštěvu hokejové arény a hokejového utkání," doplnila Voltrová.

JINÉ METODY VÝUKY

Zahraniční studenti si pochvalují jiný přístup učitelů k výuce. „Kurzy se mi líbily, protože výukové metody jsou odlišné od těch našich. I když jsem byla ve třídě jediná Erasmus studentka, myslím, že jsem se naučila víc než ve Španělsku. Hlavním důvodem bylo, že jsem žila v blízkosti fakulty. Ve Španělsku jedu na univerzitu 40 minut autem, takže když mám jen jeden kurz, nejedu tam. Tady jsem opravdu neměla důvod nejít do třídy. Jsou tu úžasní učitelé," uvedla studentka May Lobo Benavides ze Španělska s tím, že pardubická univerzita pro ni byla dobrá volba. „Česká republika je ve středu Evropy a také náklady na život jsou tu nižší," dodala studentka.

Sbírat zkušenosti v zahraničí ale mohou i pardubičtí vysokoškoláci. Univerzita každým rokem rozšiřuje nabídku bilaterálních smluv s nejrůznějšími vysokými školami. Uzavřených jich má přes tři stovky.