Bouře, která na území Pardubického kraje udeřila o půlnoci ze čtvrtka na pátek, za sebou zanechala popadané stromy, ale také ranní dopravní chaos.

Železniční doprava se s následky živlů vyrovnávala ještě celé ráno. Na hlavním železničním koridoru do Prahy svítila na ukazateli řada zpoždění, která v průměru dosahovala asi tři čtvrtě hodiny. Mohly za to většinou popadané stromy v okolí tratí na Orlickoústecku i Svitavsku. Opravárenské čety musely na trati mezi Králíky a Letohradem provoz zastavit úplně. Tam se totiž nad trať nakláněl i sloup trakčního vedení.

Řadu zpoždění se dopravcům stále nepodařilo dohnat a situace se nelepší. Stejně jako včera přestávají informační tabule stačit vypisovat jednotlivé zpožděné vlaky, k problémům se nově přidala porucha zabezpečovacího zařízení na trati Pardubice - Přelouč zaviněná bouřkou. Vlaky projíždějící po tomto úseku koridoru musí snižovat rychlost a nabírají zpoždění v intervalu 5-15 minut.

"V souvislosti s bouřkou od půlnoci do sedmé hodiny ráno vyjeli hasiči do terénu v devadesáti třech případech. Většinou se jednalo o zprůjezdňování komunikací a o odklízení popadaných stromů a větví," uvedla mluvčí hasičů Vendula Horáková.

U Moravan na Pardubicku došlo ve dvě hodiny ráno k přerušení vedení vysokého napětí a přerušení dodávek elektrického proudu.