"Rozhodli jsme se pro pokračování, budeme mít výstavu nazvanou Zpátky do pohádky, kde budou kostýmy a rekvizity z některých známých pohádkových filmů a seriálů," uvedl Jiroušek. Vlastní návštěvnická sezona na Kunětické hoře začne až 1. dubna. V plánu jsou oblíbené inscenace Východočeského divadla na letní scéně pod hradem, koncerty skupin Buty a Javory, festival České hrady nebo vystoupení sokolníků a šermířů.

Skanzen na Veselém Kopci zahájí sezonu velikonočním programem na Velký pátek 14. dubna. "Zároveň otevřeme výstavu na půdě ve statku z Mokré Lhoty s názvem Mozaika tradic Pardubického kraje. Bude věnovaná folklorním jevům, které jsou zapsány na krajském seznamu, a nositelům tradice v oboru tradičních řemesel Pardubického kraje," řekla ČTK vedoucí skanzenů na Veselém Kopci a Betlém v Hlinsku Ilona Vojancová. K zahájení jubilejní 45. návštěvnické sezony vydá publikaci o své historii. Během roku čekají návštěvníky tradiční kulturní programy jako Veselokopecký jarmark, posvícení, Bramborová sobota či předvánoční jarmark.

Veselý kopecZdroj: Ilustrační foto

Chrudimské Muzeum barokních soch nabídne v nové sezoně například zrestaurovaný oltář svatého Vojtěcha z farního kostela v Běstvině. Nový exponát je dílem Ignáce Rohrbacha, vznikl před rokem 1723. Chrudim nechala oltář zrestaurovat za téměř 900.000 korun, protože byl v havarijním stavu kvůli působení vlhkosti a dřevokazného hmyzu.

Zámek v Litomyšli se otevře 1. dubna květinovou výstavou, tentokrát v renesančním duchu. K vidění budou přírodní floristické objekty vytvořené pedagogy a studenty oboru Výstavnictví a floristický design Střední školy zahradnické a technické Litomyšl na témata jako renesanční architektura, Leonardo da Vinci nebo náměty ze slavných renesančních uměleckých děl.

Národní památkový ústav připravuje rozsáhlé úpravy zámku a zámeckého parku ve Slatiňanech. Na projekt Slatiňany - šlechtická škola v přírodě za téměř 113 milionů korun získal evropskou dotaci. Podle kastelána Jaroslava Bušty však letos začnou jen některé přípravné práce a návštěvnické prohlídky se omezovat nebudou.

Hrad Litice bude po loňských a předloňských opravách poškozeného zdiva bývalého severního paláce běžně přístupný. Po celou sezonu si budou moci návštěvníci prohlédnout stálou expozici plastik Jaroslava Šafra.

Na hradu Svojanov je od letoška vystaven historický globus z roku 1890. Zaujme zachovanou původní povrchovou úpravou, kterou tvořil vaječný bílek. Novinkou je i pohyblivý obraz truhlářské dílny, lidé jej budou moci rozpohybovat sami točením klikou. Ty, kteří v hradu přenocují, čeká lepší sociální zázemí, všech deset pokojů je renovováno a opatřeno tapetami s dobovými vzory.