Radní Pardubického kraje Martin Netolický, zodpovědný za  oblast zdravotnictví, vyzval  ředitele jednotlivých nemocnic akutní péče v Pardubickém kraji, aby zvážili právní formu u vymáhání nezaplacených regulačních poplatků.
Ty pardubické krajské nemocnici vytváří dluh ve výši 4,5 milionu korun.

Stovky pacientů bez upomínky dostaly obsílku od krajského soudu, ve které se uvádí, že by měly zaplatit 30 korun za regulační poplatek a dalších zhruba 7 tisíc korun jako náklady na právníka.

„Je třeba zvážit právní formu"

Problém vznikl ve chvíli, kdy pardubická nemocnice minulý rok prodala své dluhy za zdravotní poplatky akciové společnosti Zana Invest, která se zabývá nákupem, prodejem a správou pohledávek.

Radní Martin Netolický upozornil na problematické případy při vymáhání pohledávek z krajských zařízení zvláště u formy směnek, kde není povinné posílat upozornění o dluhu. „Přestože víme, že placení regulačních poplatků je zákonnou povinností, je třeba zvážit právní formu, která je uplatněna při vymáhání pohledávek. Osobně se domnívám, že vhodnější forma je uznání dluhu," kritizuje radní Netolický ve svém dopise postup krajské nemocnice, která ještě donedávna poplatky proplácela.

A není sám. Postupem nemocnice jsou znepokojeni i pacienti, kteří by měli dlužnou částku zaplatit. Podle Netolického nemá kraj s vymáháním poplatků nic společného. Řešení problému zůstává na vedení nemocnic. O celé věci nyní rozhoduje soud. (skr)