Pardubický kraj a Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) podepsaly memorandum, které zajišťuje zachování akutní lůžkové péče v regionu pro období 2013 až 2017. Podle hejtmana Martina Netolického (ČSSD) dohoda garantuje, že v nemocnicích kraje zůstanou všechny dosavadní odbornosti a neměl by se změnit ani objem zdravotní péče v příštích pěti letech. Zároveň jsou však v dokumentu uvedeny specializace, u nichž VZP zaručuje financování pouze jeden rok.

Rámcové smlouvy

„Poskytovatelé akutní lůžkové nemocniční péče uzavřou se zdravotními pojišťovnami rámcové smlouvy na dobu pěti let s omezenou platností příloh P2 na jeden rok v odbornostech urologie, ORL, pediatrie, neonatologie, gynekologie a porodnictví, psychiatrie a neurologie," stojí v memorandu.
V případě vážných komplikací se platnost příloh prodlouží ještě o jeden rok, pokud se obě strany nedohodnou jinak.
„Vyjmenované obory jsou záležitostí další diskuse. Je to také na základě kompromisu mezi krajem a řediteli nemocnic. Dané odbornosti vykazují nadměrné kapacity a z hlediska výkonů jsou na hranici financovatelnosti," řekl Martin Netolický. Podle něj také personál a technické zabezpečení nejsou v některých nemocnicích dostatečné.
„V těchto oborech můžeme očekávat strategické rozhodnutí pro další léta," uvedl Martin Netolický. Do konce června by měli krajští zastupitelé schválit strategii zdravotní péče, k 1. lednu 2014 by se podle ní měla restrukturalizovat.

Převod oborů

Krátkodobý závazek v oboru psychiatrie vyplývá z připravované celostátní transformace systému péče o pacienty s duševním onemocněním. Roční smlouvy s pojišťovnami by měly mít také léčebny dlouhodobě nemocných, na něž v jednání s pojišťovnou zatím nedošlo. Podle vedoucího odboru zdravotnictví krajského úřadu Jaroslava Forejta pojišťovny tlačí nemocnice k tomu, aby malé obory převáděly do jednodenní a ambulantní péče.

Libor Vylíčil, ředitel Litomyšlské nemocnice, která patří k menším v kraji, považuje memorandum za rozumný kompromis. „Vše se bude odvíjet od toho, jaká bude výkonnost jednotlivých oddělení a zabezpečení personálem a přístroji," podotkl.

Málo porodů

V minulosti nemocnici v Litomyšli hrozilo, že přijde o porodnici, neboť měla málo porodů. Za minimální počet odborníci i pojišťovny považují 500 ročně, aby byla zajištěna dostatečná praxe a fundovanost zdravotníků. Zatím v kraji žádná porodnice pod tuto hranici neklesla, podle Libora Vylíčila by tak oddělení měla zůstat zachována a s nimi i navazující péče.
Přes dlouhodobou snahu vytvářely krajské nemocnice každoročně značné ztráty. Zatímco v roce 2008 skončilo pět nemocnic s celkovou ztrátou 127 milionů korun, za loňský rok vytvořily ztrátu zhruba osmadvacet milionů korun. Zlepšení však bylo dosaženo jen za cenu intervence kraje, který jim vloni na podzim poskytl ze svého rozpočtu 117 milionů korun formou takzvaných vyrovnávacích plateb. Letos jim krajští zastupitelé schválili další platby ve výši 210 milionů korun. Jen díky tomu se nemocnice v Pardubicích a Ústí nad Orlicí, které mají nízké základní jmění a vysoké závazky, vyhnou riziku insolvence.(zr, čtk)