Orlickoústecká nemocnice snížila kvůli nedostatku personálu počet lůžek na interním oddělení. Vážné problémy má také neurologické oddělení Litomyšlské nemocnice. V Pardubické nemocnici je v současné době snížena kapacita celkem o čtyři lůžka na různých odděleních.

Dá se přitom očekávat, že personální problémy se budou dál prohlubovat. „Aktuálně se ještě více zaměřujeme a připravujeme na možný zvýšený nedostatek v řadách nelékařského personálu, který lze v budoucnu očekávat," potvrdil včera Pavel Kožený, tiskový mluvčí společnosti Nemocnice Pardubického kraje.

Problém, kdy se nedostává zejména zdravotních sester, se nemocnice snaží řešit různými způsoby, jako jsou náborové příspěvky pro nové zaměstnance na vybrané pozice či motivací stávajících zaměstnanců k přivedení nových kolegů.

„Absolventi se po ukončení školy do našich nemocnic většinou nevracejí. Často odcházejí úplně mimo obor. Právě to se pokusíme změnit novými stipendijními programy i odpovídající motivací mentorů, tedy výchovného dozoru na straně našich nemocnic," sdělil krajský radní pro zdravotnictví Ladislav Valtr. Pro letošní rok jsou vypsány náborové příspěvky pro lékaře v počtu jednotek a stipendijní programy pro desítky studentů. Budoucí lékaři a další zdravotníci mohou dostávat měsíční stipendium, pokud se zavážou pracovat určitou dobu v krajských nemocnicích.