Kde se vzal, tu se vzal poklad. A to dokonce poklad století. Soubor mincí, které neznámý nálezce a archeologové vyzvedli z pole nedaleko Chýště na Pardubicku, se včera poprvé představil veřejnosti v plné kráse.

Nyní si ho návštěvníci Východočeského muzea 
v Pardubicích mohou prohlédnout na vlastní oči 
na výstavě Denárový poklad století. Koná se v malém gotickém sále Zámku Pardubice do 16. října.

458 MINCÍ I STŘÍPKY

„Východočeské muzeum 
v Pardubicích na krátkodobé výstavě představuje všechny celé mince z původně odevzdané části nálezu, tedy 458 denárů, výběrově pak zlomky důležitých typů ražeb. Ukazujeme i mince pocházející z dohledávky provedené v červenci a srpnu, při které archeologové muzea nalezli dalších více než sedm stovek mincí a jejich zlomků," představuje výstavu Ladislav Nekvapil, numismatik 
a vedoucí odborného úseku Východočeského muzea.

„Kromě toho prezentujeme některé další nálezové soubory a jednotlivosti, které jsme do muzea získali v nedávné době a které rozhodně stojí za to," slibuje Ladislav Nekvapil.

POŘÍDILI VITRÍNU

Výjimečný poklad si vyžádal i mimořádná opatření přímo v muzeu. „Vzhledem 
k hodnotě souboru se výstava koná ve zpřísněném bezpečnostním režimu. Pro mince jsme pořídili speciální trezorovou vitrínu, výstavu monitoruje kamerový systém a samozřejmostí je dozor ze strany kustodů muzea," říká ředitel Východočeského muzea v Pardubicích Tomáš Libánek.

Na území dnešního Pardubického kraje je tento poklad z historického hlediska nejvýznamnějším nálezem mincovního souboru, který se stal součástí veřejných muzejních sbírek.

„V tuto chvíli se jedná 
o nejpočetnější nález českých mincí z doby vzniku českého státu. Těchto mincí se nedochovalo mnoho, pohybujeme se v samotných počátcích českého mincovnictví a historická i sběratelská hodnota je obrovská. Stav mincí je naprosto unikátní, jejich ukrytí se odehrálo nepochybně nedlouho po jejich ražbě. Kromě toho nález obsahuje zcela raritní ražby i dosud neznámé varianty mincí," vyzdvihuje poklad z Chýště Ladislav Nekvapil.

VYRAZTE SI DENÁR

Společně s pokladem budou prezentovány i další nejnovější a dosud nevystavované nálezy mincí z Pardubicka.

Přímo ve výstavě si návštěvníci mohou vlastnoručně vyrazit repliku boleslavského denáru.