Zájemci o historii se 
v oživených prohlídkách kromě běžného výkladu 
o památce dozvěděli i něco navíc. Setkali se s postavami ze svojanovské minulosti. „Letošní oživené prohlídky působily tajemnou atmosférou, kdy přibližovaly patrně nejznámější pověsti hradu. Formou hraných scén dokázaly dotvořit dané příběhy," popisoval kastelán Miloš Dempír.

Ve sklepení památky se odehrál několik století starý příběh zamilovaného kováře a Kateřiny Rabenhauptové. Na jejich tajnou lásku ale přišel žárlivý Hertvík Žehušický z Nestajova, manžel Kateřiny. Na milence si počkal s vojáky a oba mladé lidi krutě potrestal. O vzrušení mezi diváky se postaral také Karel Záruba z Hustířan, který v době třicetileté války obýval hrad s Kateřinou, vdovou po svém bratrovi. Brzy si ale našel novou choť a Kateřinu zavřel do temného sklepení, kde skonala. Kateřina jej však v podobě bílé paní o půlnoci navštěvovala. Karel se každého nočního setkání děsil, až zešílel. Mnozí z diváků, kteří bedlivě sledovali každé gesto, si neodpustili poznámku: „Dobře mu tak!"

Návštěvníkům speciálních prohlídek se zjevila také malá Kateřinka Heislerová, která tragicky zahynula při opravě hradu na počátku 
19. století. Její příběh vehnal mnohým slzy do očí. Nečekaným zážitkům neušel ani někdejší nový správce hradu. Ten slýchal, že na Svojanově straší, ale nedával tomu velkou váhu. Až jednou… Když si dlouho do noci četl knihu, zaslechl divné zvuky. To právě přijížděl prokletý správce 
Rašín na ohnivém býkovi. 
Od 15. století totiž jeho kletbu nikdo nedokázal změnit. Mladíček se vyděsil a z hradu utekl.

O nezapomenutelné zážitky návštěvníků z oživených prohlídek se tentokrát postaral letohradský spolek Honorata. „Nechali jsme se inspirovat skutečnými pověstmi, které se k hradu vážou. Velice nás zaujal nešťastný příběh malé Kateřinky, zajímavé nám přišlo zazdívání žen do různých částí hradu, dále pak samotná mystika a pověsti," uvedl Petr Kubíček, manažer letohradského spolku. Průpravu na Svojanov získali členové Honoraty před několika týdny při strašení na Slezskoostravském hradě.
Při svojanovských slavnostech předvádějí zbraně, šermířská vystoupení i humorné scénky. „Chtěli jsme na tento krásný hrad přivézt zase trochu něco jiného, než tady běžně ukazujeme. Večerní vystoupení 
s jemnější verzí strašení je pro návštěvníky oživením toho, co se tu kdysi mělo stát. Pro nás to byla zkouška, co jsme schopní ztvárnit," zhodnotil Petr Kubíček.
 

Prohlídky s nádechem tajemna navštívilo kolem šesti set zájemců o příběhy z historie sídla. „Myslím si, že jsme návštěvníky dokázaly zaujmout. Pověsti a legendy jsou novým podáním prohlídek, takže jsme úspěšně navázali na předchozí oživené prohlídky, které byly postavené na jiných tématech," dodal Miloš Dempír.