Společným jmenovatelem vyjádření všech zúčastněných byl apel na účast v referendu a nespokojenost s komunikací ministerstva spravedlnosti.

Kralickým se totiž nelíbí, že by z areálu bývalého dětského výchovného ústavu měla vzniknout ženská věznice. Ministerstvo spravedlnosti již zažádalo o převod budovy, ačkoli ministr Robert Pelikán na zářijovém setkání veřejně slíbil, že přihlédne k výsledku referenda. „Radši se k tomu nebudu vyjadřovat, musela bych být sprostá," nebrala si servítky jedna z důchodkyň, která nechyběla ani na setkání s ministrem, ani na demonstraci a v pátek se chystá jít k referendu.

Právě na jeho důležitost měla demonstrace upozornit. „Jsem ráda, že lidé přišli. Měli možnost si poslechnout, co si o tom kdo myslí, a dát najevo svůj názor," uvedla starostka Jana Ponocná a zároveň ocenila poklidný průběh setkání. „Pokud by ale k referendu přišli pouze ti, kteří byli na náměstí, tak to by nestačilo," apelovala na občany starostka.

Protestní akci zorganizovala iniciativa Ne azylovému domu v Králíkách, která jednání ministra považuje za podvod. „To je jako když jste na novomanželské dovolené a máte v kapse podepsanou rozvodovou smlouvu," glosoval organizátor Michal Souček.

MINISTERSTVO BY MĚLO VÝSLEDKY RESPEKTOVAT

Otázka referenda v Králíkách zní: „Souhlasíte s tím, aby v areálu bývalého Dětského výchovného ústavu v Králíkách zřídilo Ministerstvo spravedlnosti ČR ženskou věznici s dohledem?"

Na pódiu nestála pouze starostka Králík Jana Ponocná, vystoupil zde i hejtman Martin Netolický. Ten neopomněl připomenout, že nařčení ministra ze zářijového setkání, že se „do toho motá jen proto, že je před volbami", není pravda, a vyzval Kralické k účasti v referendu. „I přes to, že nebudou jeho výsledky pro ministerstvo závazné, mělo by je respektovat, protože půjde o vůli lidí, kteří v oblasti žijí, pracují a vychovávají své děti," konstatoval.

Po boku hejtmana na pódiu stál například i bývalý mýtský starosta Miloslav Soušek či Martin Palán, zástupce resortu Dolní Morava. Pro Deník podotkl, že kauzu vidí ve dvou rovinách: jako otec dvou dětí, které navštěvují tamní školu, ale i jako člen představenstva společnosti Sněžník. „Dlouhodobě pociťujeme nedostatek bytů," naznačil, co by společnost v objektu bývalého „pasťáku" chtěla vybudovat.

Závěr demonstrace patřil prskavkám, kterými lidé „prskali" na jednání ministra spravedlnosti.

Referendum se koná v pátek od 10 do 22 hodin v deseti okrscích města. Podle Michala Součka by výsledky mohly průkazným způsobem ukázat názor místních obyvatel. Jak dodal, iniciativa bude jeho závěry respektovat, ať už budou jakékoliv.