Od listopadu do konce února za údržbu komunikací cestáři v Královéhradeckém kraji vydali 161 milionů korun, což je o 15 milionů korun méně než ve stejném období loňské zimy. O čtyři miliony, oproti loňským 60 milionům, jsou za první dva měsíce roku v plusu také cestáři v Pardubickém kraji.

Za březen, který zatím dohání to, co zima zaspala, však bude účet nejspíš naopak o to vyšší. „V březnu 2012 bylo vyčerpáno devět milionů, letos však předpokládáme 14 milionů korun," uvedla včera mluvčí Pardubického kraje Zuzana Nováková.

Už ve středu minulý týden, kdy silnice hlavně na Pardubicku, Hradecku a Chrudimku pokryl led a v příkopech skončily po ránu desítky aut, se silničáři nezastavili. Včera odpoledne a večer to bylo hlavně ve vyšších polohách kvůli sněžení podobné.

Škody větší než vloni

Ačkoliv pluhování a posyp silnic tak bude krajské silničáře stát zhruba stejně jako vloni, to samé se ani zdaleka neplatí o opravě výtluků, kterých je kvůli letošnímu proměnlivějšímu počasí mnohem víc než před rokem.

„Důležité také je, jak mrazivé počasí poškodilo silnice, které bude nutné po zimní sezoně opravit. Tyto škody zřejmě letos nebudou malé," potvrdil náměstek hradeckého hejtmana Karel Janeček.

Silnice totiž nejvíc trpí nikoliv samotným působením mrazu a sněhu, ale častými teplotními výkyvy s několika oblevami a opětovným nástupem mrazů. Po loňské, relativně mírné zimě s krátkým a pro asfalt neškodným obdobím holomrazů bylo rozbitých komunikací mnohem méně. Pohromou na beztak špatném stavu silnic je, když voda nateče do narušeného krytu a poté zmrzne. Poté se asfalt začne trhat.

Největší díry zatím cestáři záplatují tzv. studenou směsí. Na kvalitnější opravy musí počkat do jara, až se rozjedou obalovny.

Peněz na opravy výmolů přitom bude nejspíš méně než před rokem, finance nejsou ani na rozsáhlejší investice. Vedení hradeckého hejtmanství už oznámilo, že do rekonstrukcí silnic druhých a třetích tříd dá 370 milionů korun. Většinu z toho chce prostavět letos. Loni přitom kraj investoval do silnic zhruba půl miliardy korun. Většinu nákladů mají i letos zaplatit dotace z fondů EU. 

Letošní investice
• Pokračování rekonstrukce silnice Pasa, která spojuje Náchodsko s Broumovskem (86 mil. Kč)
• Pokračování opravy krkonošské silnice z Čisté přes Černý Důl a Janské Lázně do Svobody nad Úpou (50 mil. Kč)
• Rekonstrukce silnice z Cholenic do Žlunic na Jičínsku (40 mil. Kč)
• Oprava silnice z Hradce Králové do Slatiny (30 mil. Kč)
• Modernizace průtahu Pardubicemi od křiž. U Kapitána po křiž. Třída Míru včetně Teplého ulice
• Rekonstrukce úseků Králíky Červený Potok, Polička odbočka Sebranice, Třebářov Staré Město, H. a D. Čermná
• …a menší opravy desítek dalších úseků
Zdroj: krajské úřady

Kraj opět zasypal sníh, hrozí náledí

Pouhé dva dny před začátkem astronomického jara, kdy vloni teploty šplhaly ke dvacítce, se zima nechce vzdát své vlády. Po mrazech na konci minulého týdne východ Čech v noci na pondělí a úterý opět zasypal sníh.

Silné sněžení bylo hlavně na Rychnovsku a ve vyšších polohách Svitavska a Orlickoústecka, kde na silnicích už odpoledne zůstávala rozbředlá vrstva sněhu. Na horách by postupně mohlo napadnout až deset centimetrů sněhu.

Srážky by navíc mohly i nebezpečně namrzat. Včera vydaná výstraha meteorologů platila až do dnešního rána pro celý východ Čech a Moravu. Kromě toho může rovněž vát silný vítr, který vytváří sněhové jazyky.

Už odpoledne hasiči zasahovali například u havárie auta poblíž Budislavi na Svitavsku, které narazilo do stromu. Další nehody se staly v Radimi na Jičínsku nebo v Městské Habrové na Rychnovsku.

Meteorologové podotkli, že pro polovinu března je nynější, typicky lednové počasí velmi netypické. Za jeho charakterem je arktické proudění ze severu, relativně chladné počasí vydrží i v dalších dnech.

„K 'normálním' teplotám pro začátek jara se pravděpodobně vrátíme až koncem března," uvedl meteorolog Arnošt Šír.