VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Středy doktora Středy: Chuť na sladké? Jak s ní naložit

Východní Čechy - Hubnutí a sladkosti nejdou dohromady. Tohle čtete a slýcháte skoro v každém rádiu, časopise či článku na internetu. Vždy to tak ale být nemusí. Sladká chuť je potravině dodávána cukrem. To je jednoduchý sacharid, který opravdu při dietě není vhodný.

24.6.2015
SDÍLEJ:

Doktor Leoš Středa.Foto: archiv

Chuť na sladké se však dá zahnat i bez tohoto úhlavního nepřítele všech redukčních kúr. Dnešní článek věnujeme náhražkám cukru, tedy umělým sladidlům.

Začneme dotazem, který přišel na naši adresu a zní: „Dobrý den, chtěla bych zhubnout a zpevnit si postavu. Snažím se jíst zdravě a doma se mi to daří. Pracuji ale jako cukrářka, a tak mám v práci stále chuť na něco sladkého. Už několikrát jsem se snažila držet se a nejíst sladkosti, vždy mi to ale vydrželo jen pár dní. Poraďte mi, prosím, jak ovládnout chuť na sladké. Děkuji, Věra P."

Na otázku odpověděl MUDr. Leoš Středa: „Dobrý den, chuť na sladké se zahání opravdu těžko. Je to jedna z hlavních příčin toho, proč lidé na dietě selhávají. Babské recepty jako ´vzít si jablko nebo banán´ obvykle nepomáhají. Jablka jsou možná dietní, pouze však když s nimi nahrazujeme jiné jídlo. Pokud se někdo jablky dojídá navíc, obvykle ještě přibere, protože obsahují vysoké množství sacharidů. Vše, co obsahuje sacharidy (ovoce, bílé pečivo, přílohy), zvyšuje v našem těle výdej hormonu inzulínu. Ten je odpovědný nejen za zvyšování chuti na sladké, ale všeobecně podporuje apetit, tedy chuť k jídlu."

Dnes jsou velmi populární diety, které sacharidy omezují. Tím však nemáme na mysli nesmyslné diety „v prášku", ale hubnutí s pomocí přirozené stravy s omezením cukru. Na webu www.nadvaha.cz můžete najít spoustu receptů na takovouto stravu. Rozklikněte si například odkaz „Sladká jídla a recepty".

Samozřejmě, že sladkou chuť musíte nějak nahradit. Místo cukru nebo medu je třeba sáhnout po umělém sladidle. Nemusí to být nutně chemické náhražky (i když i ty jsou zdravější než rafinovaný cukr), ale můžete použít například stévii. Hlavní je nesnažit se sladkou chuť potlačit, to je pak mnohem horší.

Pro inspiraci vám přinášíme recept na dietní mandlovou bábovku. Namísto klasické hladké mouky je použita mandlová, která obsahuje minimální množství sacharidů. Pokud neseženete přímo mandlovou mouku, můžete použít najemno namleté loupané mandle.

Ingredience: deset vrchovatých lžic mandlové mouky, osmdesát ml polotučného mléka, sedmdesát ml oleje, jeden lirr vejce, kapka vanilkového extraktu, 1/2 balení prášku do pečiva, 1 lžíce kakaa, umělé sladidlo či stévie.

Postup: Všechny suroviny kromě kakaa smíchejte a vytvořte hladké těsto. Pečicí formu vymažte máslem a vysypte moukou. Část těsta nalijte do formy a do zbytku dejte lžíci kakaa a promíchejte. Nalijte na světlé těsto. Vložte do trouby vyhřáté na 175°C a pečte přibližně pětatřicet minut.

Autor: Redakce

24.6.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Letní barokní scéna v Chrudimi
11

Barokní serenáty hrané nyní v Chrudimi mnoho uší neslyšelo

Nehoda mezi Hlinskem a Chlumem
4

Řidič po srážce s kamionem utrpěl četná zranění

Automatika zalarmovala hasiče a poté vypustila pěnu

Třemošnice - Profesionální hasiče ze Seče a dobrovolné z Třemošnice, Prachovic a Seče vyburcoval ve středu ve 21.18 poplach. Mělo hořet v dílně podniku ve Skoranově. I když vše nasvědčovalo tomu, že by mohlo jít o veliký požár, nakonec se vůbec nehasilo.

Hokejistům se přiblížil boj o dobu ledovou

Chrudim – Strojník zimního stadiónu v Chrudimi Petr Kulhánek ve vodním mlžném oparu stříká na betonovou plochu jednu vrstvu vody za druhou. Připravuje tak základní ledovou vrstvu pro nástup rolby, která se už po zbytek sezóny v hale bude o kvalitu ledu v Chrudimi starat.

KAM O VÍKENDU: Deník přináší pozvánku

Chrudimsko - Nevíte kam o víkendu vyrazit s rodinou či přáteli? Nechte si poradit v tradiční pozvánce Chrudimského deníku.

U nás v klubu: Kdekoliv kdykoli

Chrudimsko - Překvapil nás zájem o dvoustranu v Týdeníku Chrudimsko, kterou jsme vytvořili vlastně jen díky iniciativě fotbalového klubu v Načešicích. A proto pro vás máme nabídku…

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení