Na jaře příštího roku by se konečně měla začít modernizovat první část frekventované a kapacitně už nedostačující železniční trati Chrudim Pardubice Hradec Králové.

Stavební práce potrvají podle odhadů až do roku 2020, poté bude cestování mezi všemi třemi městy rychlejší.

První etapa zdvoukolejnění trati mezi Opatovicemi nad Labem a Stéblovou - by měla stát miliardu korun. Správa železniční dopravní cesty (SŽDC), která je vlastníkem kolejí, už zajišťuje stavební povolení a připravuje výběrové řízení na stavební firmu. Zahájení stavby se plánuje v březnu příštího roku a její dokončení se odhaduje na říjen 2015.

Pardubické hejtmanství zpočátku kritizovalo celý projekt, protože se bude dělat na etapy a vypadly z něj některé stavby. V případě první fáze to bude například oprava železniční stanice v Opatovicích.

„SŽDC poskytlo kraji potřebné informace týkající se navrhované redukce, která řeší vyjmutí železniční stanice Opatovice nad Labem z první stavby, a ujistilo Pardubický kraj, že další příprava navazujících úseků je v plánu investiční přípravy SŽDC a bude plynule navazovat na první stavbu," řekl mluvčí SŽDC Jakub Ptačinský.

Mezitím musí SŽDC připravovat další úseky, dokončit studii proveditelnosti, zpracovat dokumentace dopadů stavby na životní prostředí (EIA) a získat stavební povolení.

Součástí měla původně být i takzvaná Medlešická spojka, ta se ale nakonec stavět nebude. Proti se v minulosti postavila armáda i Úřad pro civilní letectví. Elektrifikace trati by podle nich vadila leteckému provozu na sousedícím pardubickém letišti. Spojka by také byla velmi nákladná. SŽDC hledá jiné možnosti a zadá si studii budoucí podoby železničního uzlu Pardubice.

„Něco jiného je opravovat trať, něco jiného budovat novou kolej. Musí to být ekonomicky přínosné," řekl mluvčí SŽDC Jan Tesař.

Cestující by jistě Medlešickou spojku uvítali, protože by jako dosud nemuseli při cestě z Pardubic do Chrudimi zajíždět na druhou stranu do Rosic nad Labem.

„Jsem přesvědčen, že Medlešická spojka je nezbytná součást celého projektu. Jinak by investice ztrácela na významu," řekl krajský radní Jaromír Dušek.