VYBRAT REGION
Zavřít mapu

U jídla a pití musí být zábava, říká kuchař Zdeněk Pohlreich

Pardubice - Podle známého kuchaře je hlavní si uvědomit, že jídlo není jen to, čím si naplníme žaludek

14.5.2013
SDÍLEJ:

Zdeněk PohlreichFoto: DENÍK/Jiří Sejkora

Do pardubické restaurace Bonté v pondělí zavítal známý kuchař Zdeněk Pohlreich. Při této příležitosti nám poskytl rozhovor nejen o tom, jak vidí dnešní situaci v restaurační branži.

Myslíte si, že je dnes gastronomii věnováno více pozornosti?

Není pochyb o tom, že jídlo v české společnosti nabývá na důležitosti. Před několika lety se například v tisku o jídle nepsalo vůbec, dnes se takové články v novinách objevují minimálně jednou týdně, což je velmi pozitivní skutečnost.

Občas vás vídáme na vařit na velkých akcích pro mnoho lidí. V čem je to pro vás jiné?

Pro mě jsou podobné akce dobrým tréninkem především pro televizní pořady. Zrovna na podzim chystáme natáčení jednoho z nich. Já jsem navíc rozený exhibicionista, takže mě baví vařit před davem lidí. Veřejnost na to také dobře reaguje. Podstatou takové akce je,  aby okolí pochopilo, že i jídlo může být zábavné, že to není jen něco, čím si člověk naplní žaludek a tím to pro něho končí. Podle mého názoru by měla být okolo jídla a pití zábava, což se v Čechách zlepšuje. Je skvělé, že jídlo vtrhlo do našich životů s takovou intenzitou, s jakou se to děje posledních pár let.

Co má podle vás zásluhu na tom, že se úroveň české gastronomie zlepšuje?

Pokrokem je, že najednou v televizi vaří i kuchaři a nejen herci nebo zpěváci. Velmi dobře si pamatuji časy, kdy lidé nechtěli o vaření ani slyšet, pokud to nepředváděla nějaká známá osobnost. Z kuchařů se teď stávají takové hvězdičky v dobrém slova smyslu a myslím, že je to tak v pořádku. Naše branže je zajímavá a hodně živá a navíc se velmi rychle vyvíjí. Určitě je správné, aby veřejnost věděla, kdo za kulinářskými výtvory stojí. Drtivá většina z nás totiž neví, kdo nám jídlo připravoval.

Co si myslíte o počtu restaurací  v Česku? Je jich hodně či málo?
Mám pocit, že růst počtu restaurací v České republice se totálně vymkl kontrole. Jsem toho názoru, že by bylo ideální zavést nějakou regulaci trhu, jako je tomu v mnoha jiných evropských městech. Podle mého názoru by to bylo jen pro dobro věci. Ona ta všemocná ruka trhu to asi nespasí. Chybou je, že si zde může restauraci otevřít každý a těch hospod je zde díky tomu spousta. Například Praha má s 1,5 milionem obyvatelem 11 tisíc stravovacích zařízení, což mi připadá šokující. Problémem je, že v restauračním byznysu existuje obrovský přetlak nabídky, což určitě není úplně správné.  Počet průměrných a podprůměrných restaurací snižuje celkovou kvalitu gastronomie.

Myslíte si, že Češi dávají přednost nízké ceně před kvalitou?
Tato skutečnost je evidentní. Žijeme v relativně svobodné zemi, každý si může dělat a jíst, co chce. Cena je pro většinu lidí rozhodující. Ovšem šéfkuchaři na kvalitu hledí jinak. Sebelepší kuchař ze špatného materiálu nic pořádného neuvaří, což už spousta lidí pochopila. Pokud bychom se měli bavit o tom, kdy tu začne fungovat dobrá gastronomie, tak to přijde, až budou zemědělci produkovat kvalitní konkurenceschopné výrobky.

Iveta Koubková

Autor: Redakce

14.5.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Futsalisté vyhráli v Brně

Patrola vojáků se pytlů neštítila.

V sobotu se bude uklízet Česko

Sigan: Někteří už pochopili, co od nich chci

Hlinsko - Domácí si byli vědomi toho, že jedině vítězství je může posunout do klidnějších vod tabulky krajského přeboru a zárověň si udobřit domácí fanoušky po dvou předchozích prohrách.

Muzeum pořádá kroužek pro děti

Chrast – Od 3. října začne v chrasteckém muzeu zájmový kroužek pro děti Zvídavý muzejník.

Muž vyhrožoval ošetřovatelkám dokonce nožem

Hlinsko – Kriminalisté obvinili šestašedesátiletého muže z přečinu nebezpečného vyhrožování.

Naši prvňáci ze Základní školy Dr. Peška Chrudim

Chrudim - Každou středu vám představíme letošní prvňáčky z Chrudimska.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení