Na vodu dodávanou ze severně položeného Náchodska a z Chrudimska na jihu spoléhá především Hradecko, kde jsou zdroje vody slabší. Vodárenské společnosti v regionu nyní hledají cesty, jak finančně zajistit rekonstrukci hlavního přivaděče soustavy, jehož nejstarší části vznikly před více než čtyřiceti lety.

DÍKY OPRAVENÉ ÚPRAVNĚ VYPOMÁHÁ I ORLICE

„Ve střednědobém horizontu problém s nedostatkem vody nehrozí. V případě potřeby si můžeme pomáhat dodávkami přes vodárenskou soustavu," řekl technický náměstek Vodovodů a kanalizací Hradec Králové Pavel Loskot.

Při nedostatku podzemní vody mohou hradecké vodárny použít i vodu z řeky Orlice. Právě kvůli získání jistoty dodávek vodárny v letech 2012 až 2014 nákladem 116 milionů korun opravily 50 let starou úpravnu vody z Orlice. Při plném výkonu je schopna vodou z řeky zajistit až polovinu spotřeby stotisícového města, kde hlavním odběratelem je fakultní nemocnice.

Vodárenská soustava východní Čechy byla dokončena v 90. letech minulého století a umožňuje převádět vodu z míst jejího přebytku v Polické křídové pánvi na Náchodsku a ze zdrojů na Chrudimsku do míst jejího nedostatku na Hradecku a Pardubicku. Hradecko a Pardubicko takto získává od sousedů zhruba 20 procent vody.

Soustava má i významnou úlohu při haváriích, umožňuje zásobování vodou aLsi půl milionu lidí na východě Čech.

CHYSTAJÍ REKONSTRUKCI STARÉHO PŘIVADĚČE

Důležitou částí soustavy je více než 40 kilometrů dlouhé potrubí mezi Náchodem a Hradcem Králové, které vzniklo v letech 1974 až 1992.

Vodárenské společnosti z Hradce Králové a Náchoda již oznámily, že začaly chystat jeho rozsáhlou rekonstrukci. Náklady na postupnou obnovu přivaděče vody do Hradce se odhadují na více než miliardu korun.

Obnova má být postupná v následujících více než 30 letech podle toho, jak bude potrubí končit životnost.

PIVOVAR VAŘÍ 
Z „KOJENECKÉ VODY"

Bez obav z budoucnosti v zásobování vodou je například náchodský pivovar Primátor, který používá vodu z Polické křídové pánve z oblasti Adršpašsko-teplických skal.

„Voda splňuje požadavky na kojeneckou vodu. Jde o velmi silný zdroj. V tomto směru máme jistotu velmi kvalitní vody, které ročně spotřebujeme asi 60 tisíc metrů krychlových," uvedl ředitel pivovaru Josef Hlavatý.