Zmíněná večerka má zhruba 400 metrů čtverečních prodejní plochy, takže by se na ni novela zákona v navrženém znění vztahovala. Což by nevadilo ani Šárce Blahové, kterou jsme včera zastihli v tamějším úseku lahůdek a uzenin. „I já dávám přednost víkendovému volnu," potvrzuje žena.

Zcela odlišný náhled na chystaná zákonná omezení prodejní doby má pan Nguyen z asijské prodejny, která se nachází jen několik desítek metrů od zmiňované večerky. „Myslím si, že politici teď vymýšlejí jen samé hlouposti. Místo toho, aby se věnovali skutečně důležitým věcem, tak vymýšlejí samé zákazy, jimiž zasahují do naší svobody. A to nejen v oblasti obchodu," zlobí se muž.

„Byl by to opravdu velký zásah do podnikání. On nám pak snad někdo z politiků přispěje na nájmy našich prodejen? Žijeme snad v nějakém policejním nebo komunistickém státě, abychom nemohli podnikat, kdy sami chceme?" klade si pan Nguyen řečnickou otázku. Často zmiňovaný argument, že některá omezení platí i v okolních státech, provozovatel obchodu nebere. „To když u sousedů odpálí atomovku, tak my ji odpálíme taky? Nebo co? Jsou to jen hloupé výmluvy," dodává rezolutně.