Ještě několik hodin po skončení hlasování „ti třetí" neskrývali zklamání.

Obraz současné společenské nálady

V Náchodě na třetím nepostupovém místě skončil nezávislý kandidát Petr Pakosta, kterému bylo nakloněno 12,69 procenta lidí.

„Výsledek hlasování je poněkud překvapující. Úspěch sociální demokracie se očekával, ale zdaleka jsme nečekali tak výrazný úspěch komunistické strany. Myslím si, že to neodráží skutečné preference ve společnosti, ale je to spíše odrazem toho, jak občané hodnotí politiku současné vlády," uvedl pro Deník Petr Pakosta. Dodal, že je rád, že porazil silné protivníky. „Daleko za mnou zůstali ostatní reprezentanti pravého středu a připomínám, že třeba kandidátka ODS skončila hluboko za mnou. Musím říci, že to je pro mě opravdu velká satisfakce."

Na otázku, koho podpoří v druhém kole, odpověděl trošku šalamounsky. „Přiznám se, že o této věci musím ještě popřemýšlet. Jsou tři možnosti. Jednoho, druhého a nebo žádného."

S nepostupovou pozicí se musel smířit i Milan Plodík (KSČM) kandidující v Chrudimi. Volilo ho 16,90 procenta lidí. „Byl to vyrovnaný a dramatický boj. Výsledek je však mírným zklamáním. Na druhou stranu jsem si poprvé v životě vyzkoušel volební klání a je to vzpruha pro další boje," řekl Deníku Plodík a naznačil, komu dá v dalším kole svůj hlas. „Ještě přesně nevím, komu dám hlas, avšak senátorem by měl být člověk z volebního obvodu. " dodal Plodík.

Ve volebním obvodě Svitavy skončil o pouhých 173 hlasů za druhou v pořadí zástupce KDU-ČSL Vojtěch Stříteský. „Děkuji všem, kteří mi dali hlas. Při volební účasti, kdy hlasovali čtyři z deseti lidí, byl můj zisk velice slušný. Jen mě mrzí to, že jsem byl tak malý kousek od postupu. Na druhou stranu jsem získal nejvíce hlasů ve středopravicovém politickém spektru. Volby ukázaly, jaká je nyní ve společnosti nálada," řekl Vojtěch Stříteský. Na otázku, koho podpoří v dalším senátním klání, bez rozmyšlení uvedl: „Bez komentáře."

Postupující v jednotlivých obvodech

(klikněte na infografiku pro její zvětšení)

Dvojice postupujících do druhého kola voleb do Senátu.

(pv, bed)