Zlevněné žákovské jízdné v Pardubicích vypadalo zprvu možná jako klasický předvolební trik, vedení města se ale osvědčilo. Dětí v autobusech a trolejbusech výrazně přibylo, z městského rozpočtu to přitom ročně vyjde jen na 1,2 milionu korun.

Vypočítat, jaký byl zásah zlevněného žákovského jízdného do rozpočtu Dopravního podniku města Pardubic (DPMP) přitom nebylo jednoduché a muselo se počkat na celoroční cyklus. Platnost žákovských průkazů se totiž o dva měsíce prodloužila, platí nyní na celý rok a cena se přitom snížila z 1630 na 450 korun.

POKLES TRŽEB

„Pokles tržeb z prodeje ročních žákovských jízdenek byl pouze o 300 tisíc korun. Dříve jsme totiž ročně prodávali zhruba 1700 těchto jízdenek, zatímco po zlevnění jsme jich prodali 4220. To je číslo aktuální ke včerejšímu dni," uvedl ředitel DPMP Tomáš Pelikán.

Díky zvýšenému zájmu o roční „lítačky" byl ale menší zájem o jiné typy jízdného.

„Musíme kalkulovat také s tím, že odpadly některé jednotlivé platby a skoro nikdo si už nekupuje předplatní žákovské jízdenky na kratší období," vysvětlil ředitel dopravního podniku.

S konečným součtem jsou ovšem v DPMP spokojeni. „Jsem překvapen, že to číslo není vyšší. Cena klesla čtyřikrát," dodal Pelikán.

Snížením cen jízdného chtělo současné vedení města dosáhnout i větší bezpečnosti školáků.

„Díky nízké pořizovací ceně lítačky se domníváme, že mnoho dětí vymění rizikovější cestování do školy a zpět po svých či na kole právě za městský autobus nebo trolejbus," prohlásil předseda představenstva DPMP Robert Klčo.
Schválený návrh byl kompromisem, sociální demokraté totiž před volbami slibovali dokonce jízdné zdarma.

„Tato verze by si vyžádala mimo jiné mnoho administrace. Tím, že bude jízdné něco stát, chceme navíc naučit děti, že nic není zadarmo," vysvětlil při schvalování kompromisního návrhu pardubický primátor Martin Charvát důvod, proč je podle něj dobré zachovat alespoň symbolickou cenu žákovských jízdenek.

DĚTI JÍZDNÉ VYUŽÍVAJÍ

S fungováním nového systému žákovského jízdného je spokojená i opozice. „Kompenzace pro dopravní podnik bude jen 1,2 milionu korun, takže je vidět, že děti tohoto jízdného evidentně využívají," podotkl opoziční zastupitel Karel Haas.