„Celorepubliková celorepubliková dopravně bezpečnostní akce X je zaměřená na dodržování pravidel silničního provozu a to především na železničních přejezdech, používání bezpečnostních pásů a zádržných systému při přepravě dětí, na dodržování stanovené rychlosti, držení hovorových zařízení během jízdy, ale i na autobusovou dopravu,“ vysvětluje policejní mluvčí Jiří Tesař.

Chrudimští policisté začali s hlídkováním u přechodů pro chodce – 30. června byl poslední školní den, proto v blízkosti různých škol dohlíželi na neukázněné řidiče i na správné přecházení vozovky.

„Během pátku a neděle kolegové zkontrolovali celkem 250 vozidel. Bylo zjištěno 68 přestupků v dopravě, které byly vyřešeny blokovými pokutami v celkové výši 13.000,- korun. Nejčastějšími prohřešky řidičů byly: nedodržení povolené rychlosti, nepoužívání bezpečnostních pásů a nevyhovující technický stav vozidla. Co bylo pozitivní, nebyl zjištěn žádný alkohol u řidičů,“ dodává Jiří Tesař s tím, že akce X pokračuje i v dalších dnech.