Kde slova nestačí, pomůže moderní technika. I tak by se dal vyložit přístup Krajského soudu v Hradci Králové kam se po pěti letech vrátil případ údajného podvodu ve firmě Progres Invest.

36 tisíc podvedených: škoda půl miliardy

Podle obžaloby čítající kolem čtyř a půl tisíce stránek měli podvody spáchat podnikatelé Vladimír Michek a Pavel Dvořák. Ti podle spisu v letech 1994 až 1997 vylákali od 36 tisíc důvěřivců pod slibem až dvacetinásobného zhodnocení půl miliardy korun. Když zkrachovali, zůstaly jim na účtech pouhé dva miliony.

Podle státní zástupkyně Lucie Žabkové oba muži podnikali v rozporu se zákonem o bankách a investičních fondech. „Přijímali vklady přesto, že věděli, že je nezhodnotí tak, jak přislíbili,“ řekla státní zástupkyně, která včera dopoledne přečetla pouze část rozsáhlé obžaloby, která má celkem 4433 stran. Poté začal soud promítat obžalobu na velkoplošné obrazovce.

Jeden z podnikatelů je na útěku

V září roku 2006 poslal hradecký krajský soud podnikatele v ostře sledovaném procesu, kdy před soudem skandovali s transparenty lidé, kteří přišli o celoživotní úspory, na několik let do vězení. Zakladatele fondu Michka na devět a Dvořáka na 6,5 roku. Jednapadesátiletého Michka však odsoudili v nepřítomnosti, je uprchlý a dodnes jej nenašel ani Interpol. Tehdy osmačtyřicetiletý Dvořák, který se před soudem hájil tím, že o finanční situaci společnosti neměl přesné informace, a tvrdil, že činnost firmy podle něj byla právně v pořádku, se odvolal a u Vrchního soudu uspěl. Ten totiž po půl roce, v dubnu 2007, verdikt zrušil. Ne kvůli výši trestu, ale pro procesní pochybení. Požaduje, aby v obnoveném líčení byli přesně specifikováni jednotliví poškození a výše jejich škod. Zabralo to poté skoro pět let mravenčí práce, věc se vrátila i kriminalistům. Vloni v červnu spis konečně dostal na stůl hradecký krajský soud.

„Vrchní soud požaduje, aby byly podrobně rozepsány jednotlivé trestné činy, kolik kdo fondu svěřil, jaká byla jeho škoda. V původním rozsudku nebyly tyto údaje tak podrobně rozvedené,“ vysvětlil státní zástupce Ivo Ježek, který má případ stejně jako před šesti lety na starosti.

Spis má takřka 
200 tisíc stran

Proč ale příprava nového projednávání trvala tak dlouho? „Kvůli dopracování spisu muselo být znovu zahájené trestní stíhání, věc šla znova kriminalistům. Spis má dnes skoro dvě stě tisíc stran. Je to vlastně kompletně nový materiál,“ řekl Ježek.

Skoro 200 000 stran v 673 svazcích přitom měl i původní, vrchním soudem vrácený spis. Jen znalecké posudky v oboru ekonomie čítaly 6890 stran. A vynesení rozsudku trvalo dvě hodiny. Seznam poškozených tehdy soudkyně nečetla, ale nechala jej promítnout na plátno. Pokud by seznam četla, zabralo by jí čtení rozsudku několik dní.

Včerejší hlavní líčení sledovalo několik poškozených klientů firmy. „Myslím si, že je dobře, že se něco děje. Nejhorší věc ale je, že viník není dopaden a skutečně se nehledá,“ řekl novinářům například Daniel Szturc. Firma Progres Invest, která působila po celé republice, se zhroutila na podzim 1997 a v únoru 1998 ji královéhradecký krajský soud poslal do konkurzu.

Hlavní líčení je u hradeckého soudu naplánováno do 5. ledna, další jednání se po přestávce uskuteční 16. ledna.

(pv, kim, čtk)