„Bezdomovci u se u nás tu a tam ohřívají třeba v čekárně nebo v hale. To je veřejné prostranství, takže je odtamtud nemůžeme vystrnadit, pokud nebudou dělat nepřístojnosti," řekl vedoucí správního odboru nemocnice Josef Lát.

Pomáhají strážníci

Když se setmí, tak se podle možností nemocniční areál uzavře, jak uvedl Josef Lát. Přesto však někteří bezdomovci do nemocnice proniknou. Proti nezvaným nočním návštěvníkům pomáhají městští strážníci.

„Do nemocnice jezdíme po domluvě s vedením každou noc v rámci hlídkové činnosti. Bezdomovce nacházíme ukryté na záchodech, ve sklepě a dalších místech. Můžou být všude," konstatoval chrudimský vrchní strážník Josef Kudrnka.

„Svým způsobem se opakují ti samí lidé, přece jenom v Chrudimi je jich omezený počet. Někteří jsou vynalézaví, takže pokud je jednou objevíme ve sklepě, zkusí to podruhé na záchodě," uvedl ještě Josef Kudrnka.

„Když je hlídka objeví, tak po domluvě odejdou. Vědí, že v nemocnici nemají co dělat, ale nechce se jim do té zimy. Hlídka jim vždy nabídne možnost ubytování v chrudimské noclehárně či azylovém domě, ale to nechtějí," dodal ještě vrchní strážník.

Mají kde spát

„Všichni bezdomovci jsou informování a vědí, kam se mohou uchýlit. Většina těch, kteří chtějí přespat v nemocnici, jsou lidé, kteří nechtějí dodržovat pravidla a limity noclehárny. Nesmí být například pod vlivem alkoholu či jiné návykové látky, nesmí být agresivní a podobně," vysvětlila sociální pracovnice chrudimské noclehárny v Tovární ulici Zdeňka Vilímová.

Noclehárna nabízí 22 lůžek, za které na noc zaplatí nocležník z Chrudimi 30 a přespolní 50 korun. Podle Vilímové je v budově k dispozici denní nízkoprahové centrum, kde mohou klienti pobývat celý den, uvařit si jídlo a být v teple.

„Někteří mají pocit, že jsou tady omezování a raději žijí na ulici," dodala Vilímová.

LUKÁŠ VANÍČEK