Brány vazební věznice opustilo všech osm lidí, kterých se zmíněná kauza týká.

„Mohu potvrdit pouze to, že krajský soud skutečně rozhodl o propuštění těchto osmi lidí z vazby. Neshledal totiž žádné vazební důvody," řekla v úterý našemu Deníku mluvčí soudu Jana Kliková.

Žádné bližší informace však našemu listu neposkytla.

„Dohodli jsme se, že nebudeme nic jiného sdělovat. Případ ale pochopitelně nekončí, u všech obviněných je nyní rozdíl pouze v tom, že nebudou stíháni vazebně," dodala mluvčí krajského soudu.

Všichni uvěznění podali stížnost

Právě o prvotním umístění do vazby rozhodl před několika týdny pardubický okresní soud. „Všichni si ale podali stížnost, kterou se následně zabýval krajský soud a ten nyní rozhodl o jejich propuštění z vazby," uvedl mluvčí okresního soudu v Pardubicích Jan Šlosar.

Jedním z obviněných v tomto případu je rovněž předseda představenstva stavební skupiny Enteria Libor Joska, který je známý také tím, že nahrál a zveřejnil rozhovor s bývalým krajským místopředsedou ČSSD Miroslavem Petržílkem. Ten po Joskovi údajně požadoval milionové úplatky. I Libor Joska už je na svobodě a chystá se zapojit do pracovního procesu.

„K vyšetřování se pochopitelně vyjadřovat nemohu. Nyní se vracím do běžného života a chci se zapojit do práce, protože jsem byl teď dlouhých 25 dnů ve vazební věznici," nechal se slyšet Libor Joska.

Byl připraven na tři měsíce ve vazbě

Ihned po umístění do vazby si Libor Joska podal stížnost, které krajský soud v pondělí vyhověl. Velké naděje prý ale Libor Joska k rozhodnutí soudu neupíral.

„Abych pravdu řekl, tak jsem byl připraven na to, že strávím ve vazbě tři měsíce, což byla maximální možná délka vazby. Proto mě rozhodnutí soudu velmi potěšilo. Pro činorodého člověka není vazba nic příjemného, protože jste 23 hodin denně zavřeni v cele. Poté vás na jednu hodinu pustí do klece o velikosti čtyři krát pět metru, kde se můžete procházet," vylíčil své zážitky z vazební věznice Libor Joska.

Nyní se chce předseda představenstva společnosti Enteria soustředit na práci a věří, že se jeho obvinění vysvětlí jako nedorozumění.

O co jde v kauze Národního hřebčína v Kladrubech?Policie po rozsáhlé razii 31. května na východě Čech i v Praze obvinila devět lidí ze sjednání výhody a z pletichy při zadávání veřejné zakázky a z pokusu o poškození finančních zájmů Evropské unie. Vloni hřebčín dostal na generální opravu 17 objektů dotaci 300 milionů korun z Integrovaného operačního programu.

Rekonstrukce měla začít už loni, kvůli nedostatkům však muselo být zrušeno a znovu vyhlášeno výběrové řízení. Původní zrušený tendr vyhrál Metrostav spolu s pardubickou stavební firmou Chládek a Tintěra. Sdružení obou firem se pak účastnilo i nového výběrového řízení, i to minulý týden nakonec ministerstvo zemědělství zrušilo. Jako důvod uvedlo, že policejní vyšetřování na vyhlášenou soutěž „vrhá špatné světlo".

Vedle hřebčína se policejní razie týkala i chrudimského hotelu Bohemia, i ten totiž přestavuje za evropské peníze firma Metrostav.