Robert ŠLACHTA, ředitel ÚOOZ v sobotu 1. června ve slatiňanském hřebčíně

Zdroj: Youtube

Desítky policistů v civilu v pátek po ránu obsadily hned několik cílů v našem regionu: Národní hřebčín v Kladrubech nad Labem a jeho pobočku ve Slatiňanech na Chrudimsku, rekonstruovaný hotel Bohemia v Chrudimi a obě sídla Úřadu regionální rady ROP Severovýchod v Pardubicích a Hradci. Tento úřad rozděluje desetimilionové dotace z EU.

Všechny obšancované objekty, ve kterých policisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) zabavili dokumenty a počítače, mají jedno společné: firmu Metrostav, která měla opravovat část kladrubského areálu a nyní provádí přestavbu chrudimské Bohemie.

Ostatně, v pardubických a pražských pobočkách stavební společnosti policisté v pátek „řádili" také. Stejně tak i na chrudimské radnici, kde je zajímalo stavební povolení a dokumentace týkající se hotelu Bohemia.

Zásah ÚOOZ v Chrudimi

Zdroj: Youtube

Dohlíží Bradáčová

„Od rána se ÚOOZ účastní rozsáhlé realizace, která byla připravována několik měsíců. Po dohodě s pražským vrchním státním zastupitelstvím, které si vyhradilo právo na poskytování informací, už nemůžeme sdělovat další podrobnosti. Jediné, co zatím můžeme prozradit, že se akce odehrává v Praze a na území východních Čech," uvedl mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták.

O závažnosti případu svědčí skutečnost, že ho dozoruje sama vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. „Víc informací nyní poskytovat nebudeme, nejspíš až příští týden," řekla Bradáčová.

Zatímco hotel Bohemia, který získal z evropských fondů přes ROP Severovýchod 43 milionů korun, je soukromý, Národní hřebčín v Kladrubech nad Labem spadá pod Ministerstvo zemědělství. To je dlouhodobě nespokojeno se zdejším čerpáním evropských peněz a nedávno tu proběhlo i několik výměn ředitelů. Na generální opravu 17 objektů dostal hřebčín dotaci 300 milionů korun z Integrovaného operačního programu.

Policie byla v Kladrubech od rána, zaměstnanci museli podepsat závazek mlčenlivosti. „Zapečetili kanceláře a všem do nich znemožnili přístup. Techničtí pracovníci šli domů a podle dohody s policií mají přijít do práce v pondělí. O žádném zatčení nevíme," řekl zástupce ředitele hřebčína Stanislav Braňka.

Rozhovor se zástupcem ředitele hřebčína Stanislavem Braňkou
Zdroj: Youtube

Policie vyslýchá Simonu Voňkovou, která má na starosti pobočku hřebčína ve Slatiňanech a také evropské dotace. „Přijelo sem po šesté ráno přes deset policistů, byli tady celý den, technicko-hospodářské zaměstnance pustili domů a odvezli si všechny počítače," řekl slatiňanský starosta Ivan Jeník.

Ačkoliv razie zasáhly i sídlo ROP Severovýchod, vedení úřadu se od problémů hřebčína a Bohemie distancovalo. „Probíhající vyšetřování se netýká činnosti Úřadu ani jeho zaměstnanců," řekl Martin Škeřík z ROP Severovýchod.

Vyjádření Martina Škeříka z ROP Severovýchod
Zdroj: Youtube