Zažili jste snad někdy i vy ten trýznivý pocit dušení? Důvody dýchacích potíží mohou být různé. V našem příběhu se jednalo o dýchací poruchy spojené s nutností užívání kyslíkového stanu.

Obecně lze říci, že příčin těchto poruch může být několik. Jedná se o poruchy hybnosti páteře a hrudníku, respirační nedostatečnost vlivem krevního onemocnění, případně nedostatečnou činností plic či srdce.

Dýchací poruchou trpěl i osmapadesátiletý pan Zdeněk. Z množství léků, které užíval, bylo však zřejmé, že tyto komplikace nebyly jediné, které ho trápily. Přesto si nikdy na svůj zdravotní stav nestěžoval.

Jako rozvedený otec tří již dospělých dětí dokonce plánoval se svojí o dvacet let mladší družkou společný život. V České Třebové, kde bydlel, začal se svými syny podnikat a finančně si vedli velice dobře. Mezi svými známými měl pověst vstřícného, kamarádského člověka, ochotného půjčit na dobré slovo i větší částku peněz. Toho osudného dne, psal se říjen roku devadesátého sedmého, se poprvé syn Zdeněk zastavil s fakturami. Protože drobně pršelo a teploty se v tomto podzimním čase blížily stále více k nule, celá ulice vyhlížela nevlídně.

Zdeněk několikrát zazvonil, ale nikdo neotevřel. Odjel tedy domů a vrátil se znovu odpoledne, tentokrát již s náhradními klíči. Vstoupil do domu a studenou chodbou prošel až k hlavním dveřím bytu. Odemkl a vešel dovnitř.

To, co spatřil, mu doslova vyrazilo dech. Nepořádek, který ho obklopoval napovídal mnoho o tom, co se zde odehrálo. V obývacím pokoji ležela pod oknem převrácená sedací souprava a její polštáře byly poházené na zemi spolu s otcovým oblečením.

Zásuvky prádelníku byly napolo otevřené a věci se válely všude kolem. Mučivé myšlenky, které ho v té chvíli napadaly, směřovaly stále více k otci. Náhle si uvědomil, že v úložném prostoru válendy bývá uložen trezor s penězi. Pokud by zloděj něco hledal, byly by to právě peníze. S touto myšlenkou přistoupil k posteli a nadzvedl těžké víko. Hrůzný pohled, který se mu naskytl, nevymaže ze své mysli do konce života. V úložném prostoru leželo bezvládné tělo jeho otce.   (pokračování příště)

Lenka Burýšková