Nedávno jsme informovali o agresivním motorkáři, který jednomu ze skutečských městských strážníků málem urazil ruku i se stavěcím terčem.

Teď hlídku měřící rychlost vozidel napadla agresivní čtyřiašedesátiletá řidička.

K incidentu došlo ve skutečské lokalitě Bílý Kopeček, kde strážníci měřili rychlost na žádost občanů.

Když zastavili vozidlo řízené starší ženou, která jela rychlostí 61 km v hodině, nestačili se divit. Řidička na žádost o doklady a poučení o přestupku reagovala agresivně. Nepřipouštěla jinou variantu, než že ji mají strážníci bez postihu pustit.

„Trvali jsme na zákonném postupu řešení přestupku, ale řidička nás začala verbálně napadat. Potom se dvakrát pokusila z místa ujet. Strážník, aby zabránil zranění kolegy, musel do rozjetého vozidla naskočit a klíče ze zapalování vytrhnout,“ uvádí vrchní strážník Městské policie Skuteč Jiří Stuna.

Školení se vyplatilo

Agresivita seniorky pokračovala. Vytrhla strážníkovi z rukou pokutové bloky a doklady, které zmačkala. Přestože byly splněny zákonné podmínky pro použití donucovacích prostředků, městští policisté si uvědomovali věk a momentálně špatný psychický stav ženy.

Akreditované školení k psychologickým přístupům v řešení krizových situací se jim vyplatilo. Patnáct minut nechali ženu uklidnit se. Řekla, že jede z oční operace a je diabetička. Vzhledem k jejímu rozrušení měli oba muži pochyby o její zdravotní způsobilosti. Opakovaně jí nabídli přivolání lékařské pomoci, což však odmítala. Nakonec všichni překonali negativní emoce a přestupek dořešili.

Spokojenost strážníků se zvládnutím napjaté situce netrvala dlouho. Řidička si na ně stěžovala u starosty města Skutče se svou vlastní, a tudíž odlišnou verzí incidentu.

„Jelikož agresivita řidičů roste a dost často čelíme lživým nařčením, rozhodli jsme se zakoupit audiovizuální techniku k monitorování problémových zákroků. Ať si kontrolní orgány potom učiní obrázek sami,“ dodává vrchní strážník Stuna.