Na místo pro obžalované se před soudní tribunál postaví úvěroví podvodníci, výrobci drog, žena podezřelá ze zpronevěry či podnikatel, který měl vydírat své klienty.

Hned v pondělí ráno před předsedu zdejšího soudu Luboše Sováka opět předstoupí osmičlenná skupina v čele s Pavlem Brunclíkem. Všichni čelí obžalobě z nedovolené výroby a distribuce pervitinu. Podle spisu byl právě Brunclík spolu se svou přítelkyní a další obžalovanou, Monikou Emrovou, výrobcem pervitinu. Proces se vleče už několik měsíců.

„V letech 2009 a 2010 částečně sám a částečně s přítelkyní vyrobili přes dva kilogramy drogy. Převážnou část prodal on nebo Emrová dalším osobám, zbytek užil sám,“ píše se v obžalobě. Ostatní se starali o prodej nebo přísun léků potřebných k výrobě pervitinu. Gang vinu odmítá. „Jen jsme fetovali, ale drogu dále neprodávali,” tvrdí unisono. „Nikdy jsem nebral drogy pravidelně a žil jsem jako spořádaný člověk,” prohlásil při jednom z posledních líčení šéf gangu Brunclík. Závislost na pervitinu však téměř u všech obžalovaných ukázal psychiatrický posudek. Všem souzeným hrozí až dvanáctileté vězení.

Ve stejný den má do ohrádky pro obžalované vstoupit i Jan Ficek, kterého obžaloba viní z podvodu. Toho se měl dopustit tím, že: „Na Náchodsku postupně vylákal od lidí finanční prostředky s tím, že je použije k zhodnocení ve svém podnikání a vrátí ve smluvených termínech. To ale neučinil,” stojí ve spise.

V úterý se čeká další pokračování v případu pětačtyřicetileté účetní českoskalické uzenářské firmy Skaličan Lenky Balogovové. Podle obžaloby měla loni zpronevěřit takřka osm milionů korun. Teď jí za to hrozí až desetiletý trest odnětí svobody. „Nic jsem neudělala, bylo to na mě nalíčeno. Ve firmě jsem pracovala od roku 2006 a za svojí prací si stojím. Z každé inventury jsem vyšla s čistým štítem, tak jak to, že najednou jsem měla za půl roku ukrást takřka osm milionů korun,“ uvedla Balogová při posledním projednávání případu. Obžalovaná za svým obviněním vidí snahy současného vedení zakrýt své ekonomické chyby.

V úterý se mají ze svých skutků zpovídat také třiačtyřicetiletý Petr Ullmann, jeho tehdejší přítelkyně, šestadvacetiletá Lucie Zvirotská, a čtyřiatřicetiletá pracovnice v bance Hana Hladišová, kteří jsou podezřelí z toho, že během půl roku „vyvedli” z pobočky České spořitelny ve Dvoře Králové nad Labem takřka 12 milionů korun. Za úvěrový podvod jim hrozí až desetiletý trest.