Oproti minulým ročníkům se letos přehlídka vměstnala pouze do jednoho dne. „Je to pokus, protože většinou byl druhý den ze strany návštěvníků slabý. Vystavovatelé říkali, že je takováto propagace stojí tisíce korun, protože podobných přehlídek absolvují v září tři až čtyři," vysvětluje důvod zkrácení Marcela Vychodilová z chrudimského úřadu práce. „Co jsem mohla pozorovat, návštěvnost je vyšší a je tu živo," dodává posléze.

A má pravdu. Velkým sálem proudí desítky školáků, které letos čeká nelehký úkol výběru střední školy a budoucího směřování své kariéry. Pendlují mezi jednotlivými stanovišti a v rukou se jim množí letáčky a informační brožury, které jim podávají buď učitelé či žáci konkrétních škol.

Celý kraj najednou

Podle Gabriely Beranové z Chrudimské besedy se přehlídky letos zúčastnilo rovných padesát škol z celého kraje. Přítomny jsou nejenom místní střední školy, ale do velkého sálu muzea dorazili zástupci i z Hradce Králové, Chotěboře nebo Havlíčkova Brodu.

„Zrovna tito žáci," ukazuje Martina Langová ze Střední školy aplikované kybernetiky z Hradce Králové „Jsou z Chrudimi, ale studují u nás žáci z celého republiky. Zájem mají jak o umělecký, tak technický obor. Zájemci se tu zastavují, ale přijde mi, že nejsou rozhodnutí, a tak je zvu na den otevřených dveří," doplňuje Martina Langová.

Každá z přítomných škol zvolila jinou cestu, jak přilákat pozornost korzujících návštěvníků. Počítačové prezentace nechybí u žádného stolu, studenti Základní a Střední školy Bohemia míchají nápoje a zástupci Střední školy automobilní Holice si s sebou přivezli i trenažér řízení auta, jehož sedadlo nezůstává nikdy volné.

„Máme tady robota, který je ukázkou takzvaného mechatronického zařízení, což v sobě spojuje prvky elektronické a mechanické a váže se k našemu studijnímu oboru mechatronik. Prohlédnout si lze i řadu kovodělných výrobků, které korespondují s nabídkou učňovských oborů," popisuje část široké nabídky Petr Melichar ze Střední průmyslové školy Chrudim.

Starostliví rodiče

Mezi návštěvníky je vidět celou řadu rodičů, kteří své potomky doprovází. V mnoha případech se však vyptávají spíše dospělí, než jejich potomci.

„Je hodně znát, že rodiče nyní více řeší uplatnění svých děti po středních školách. Ptají se třeba na umělecké obory a jak na tom děti budou po absolvování takovéto školy. Pořád dokola opakujeme, že potřebujeme především kluky s láskou k technice, matematice a fyzice," doplňuje Marcela Vychodilová z chrudimského úřadu práce.

„Líbilo se mi tady, ale ještě nemám nic vybraného. Zajímá mě kadeřnice anebo cukrářka," dodává Kateřina Severínová z Hlinska.

Zdroj: Youtube

LUKÁŠ VANÍČEK