Nedostatkem závodníků soutěž netrpěla. Celkem se totiž přihlásilo téměř padesát dětí z prvního až šestého ročníku místní základní školy. „Účast mě potěšila. Pořádali jsme podobnou soutěž nedávno v Chrudimi a tam byl počet dětí stejný, ovšem přišly z pěti škol," pochvaloval si účast pořadatel a trenér RK Chrudim Roman Vodička.

Helma je módní

Areál okolo DDM Ježkovka nabídl několik asfaltových tras, jejichž povrch nebyl přímo ideální, ale závodníci se do soupeření pustili s nadšením navzdory pádům i mírně nepříznivému počasí.

„Podařilo se nám získat mnoho sponzorů. Takže jsme mohli pořídit i medaile pro vítěze," pokračoval trenér. Odměn se podařilo nashromáždit tolik, že si něco odnesl 
každý. Ceny žákům předal starosta Heřmanova Městce Aleš Jiroutek.

Tři různé závody, které prověřily rychlost a vytrvalost závodníků, pořadatelé proložili dvěma osvětovými přednáškami. První byla 
o bezpečnosti jízdy na kolečkových bruslích a druhá o samotném rychlobruslařském klubu.

Bruslaři svými počty konkurují cyklistům, ale přesto mnozí podceňují rizika, která jim hrozí. Roman Vodička ml. proto během přednášky vysvětlil, jak snadno lze přijít na in-line bruslích k vážnému úrazu. Jeho slova diváky zaujala, protože on sám mnoho nehod na vlastní oči viděl anebo sám zažil.

„Dalším problémem jsou cyklostezky. Dosud nikdo nespecifikoval pravidla, podle kterých by se lidé na těchto trasách měli chovat. Pohybují se na nich cyklisté, bruslaři i chodci, kteří tam nemají co dělat, ale vyhnat je nikdo nemůže. Lidé si tam často berou i psy," dodal k bezpečnosti trenér Vodička.

Nábor nových členů

Včerejší heřmanoměstecké závody byly svým způsobem náborovou kampaní, aby děti nadchly pro sport, který u nás zpopularizovala Martina Sáblíková. Během tréninků, jak vysvětloval trenér Vodička, se nejezdí jenom na bruslích, ale jde o to, vychovávat všestranné sportovce. Ti v létě jezdí na speciálních kolečkových bruslích a v zimě používají takzvaná „dlouhá železa", jak se slangově přezdívá závodním bruslím.

Lukáš Vaníček