Jde o projekt, se kterým původně přišlo Ministerstvo vnitra ČR a nyní se realizuje prostřednictvím Úřadu práce v rámci veřejně prospěšných prací. Uchazeč musí být vyučen nebo mít absolvovaných devět tříd základní školy. Samozřejmostí je čistý trestní rejstřík. „Asistent prevence kriminality je zaměstnanec obce zařazen k obecní policii, který ve smyslu zákona o obecní policii není čekatelem ani strážníkem. Mzdy, které činí 9600 korun hrubého, refunduje po dobu jednoho roku Úřad práce," uvádí vrchní strážník Městské policie ve Skutči Jiří Stuna s tím, že zaměstnavatel asistenty z vlastních prostředků vystrojí.

Projekt by měl zmírnit předsudky Romů vůči policistům a naopak. V případě, že se jako asistenti prevence kriminality osvědčí, dostanou doporučení, které by jim mohlo otevřít dveře u některých bezpečnostních agentur. Rovněž při komunikaci se sociálně vyloučenými občany by mohli být úspěšnější. „Někteří Romové rádi používají fráze o rasismu v případě policejního zásahu či úkonu. I toto budou moci asistenti na místě posoudit, neboť budou mít dostatečné vzdělání v právním minimu," dodává Jiří Stuna.

Na asistenty čeká hodně práce. Dohlížet budou mimo jiné na hřiště nebo hřbitovy a jejich úkolem bude i doručování písemností z úřadu.