„A komu tady moje auto vadí? Já myslím, že nikomu nepřekáží," řekl ve středu Chrudimskému deníku jeden z řidičů parkujících na rozcestí před slatiňanskou Švýcárnou.

„Možná by bylo lepší, kdyby se místo perzekuce vyšlo majitelům aut vstříc. Zákaz vjezdu na lesní cestu by mohl být o pár desítek metrů výš a po stranách by mohla parkovat další auta," míní Chrudimák Tomáš Jirotka, jenž zrovna prochází kolem. Také on se jde podívat do nového muzea otevřeného v obnovené Švýcárně. A není sám. Od 29. června navštívilo Švýcárnu už 759 lidí, tedy asi 50 denně.

Pohodlí vítězí

Parkování na zeleni a v zákazech vjezdu trápí Slatiňanské už delší dobu. Dole u hřebčína je sice odstavné parkoviště, kde lze celodenně parkovat za symbolických dvacet korun, turisté ale mnohdy bývají pohodlní a nechce se jim šlapat stovky metrů do vršku.

„A tak tu míváme volná místa, zatímco v příkopech podél silnic parkuje jedno auto za druhým. Hlavně v sobotu," stěžuje si Marcel Kalhous, který dohlíží jak na parkoviště, tak na jeho hygienické zázemí.

Dvě mouchy naráz

S originálním řešením problému chce přijít slatiňanský starosta Ivan Jeník.

„Jednáme s hřebčínem o provozování kočárových spřežení. Když se domluvíme, lidé by z parkoviště až ke Švýcárně mohli jezdit za rozumný peníz kočárem. Ubylo by starostí s parkováním a ještě by vznikla nová atrakce," plánuje starosta.