Tak včera přišla z tiskárny Jiřímu Rybišárovi jeho třetí sbírka básní. Mnou několikrát zmiňovaná, neb se na ní sháněly bankovky a měl jsem tu čest ji výtvarně doprovodit. Útlá, leč hodnotná sbírka poesie je na světě, a to je pro mě dobrá zpráva. Je vůbec ještě někdo, kdo čte v tomto světě poesii? Jistě jich bude míň, než těch, co čtou obchodní smlouvy.

Ostatně dnes, i mimo jiný program, bude v 15.30 hodin Jiří ze své sbírky číst na vernisáži mé výstavy v kulturním domě v Zaječicích a já vás na slavnostní zahájení všechny srdečně zvu!

V Multifunkčním centru v Hlinsku v sobotu začíná festival Artsy Farsty, který je věnován studenskému divadlu a jiným studenským uměleckým činnostem. Velkou konkurenci má v tradičním jednodenním hlineckém fesťáku zvaném Rychtář fest s účastí kvalitních kapel. Na něm všichni, tak jako tak, stejně asi skončí…

Zítra si také pietní vzpomínkou připomeneme odporný čin vyhlazení obce Ležáků. Událost stará 72 let je dodnes mementem. Program piety začne v 8.30 hodin, kdy se uskuteční celebrovaná mše chrudimského arciděkana Jiřího Heblta.

Ivan Baborák

P.S. Chrudim, zvaná Athény východních Čech, odpískala představení bratrů Formanů. Ve městě kultury o ně nebyl zájem, což je k zamyšlení.