Plamen každoročně putuje z Betléma do Vídně, kde ho rakouští skauti předávají skautským delegacím z celé Evropy. Letos se tak stalo v sobotu 13. prosince v největším vídeňském evangelickém kostele na Lutherplatz a Češi u toho nechyběli. V pátek 19. prosince pak světlo v pražské katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha převzali od skautů a skautek zástupci církví a další významné osobnosti a světlo se začalo šířit po celé zemi.

„V Chrudimi si zájemci mohou Betlémské světlo vyzvednout zítra na schodech kostela Nanebevzetí Panny Marie na Resselově náměstí od 16 do 17 hodin," připomíná Jiřina Vobořilová, vedoucí skautského oddílu Stříbrné řeky a organizátorka předávání Betlémského světla v tomto městě.

„Pro skauty je Betlémské světlo symbolem míru, přátelství a klidu a jsem moc rád, že právě toto mohou skauti o Vánocích přinášet lidem do jejich domovů," popisuje smysl akce pro skauty a skautky jejich starosta Josef Výprachtický.

Světýlko zažehnuté v místě narození Ježíše Krista k nám letos dorazilo již po dvacáté páté. Myšlenka šíření předvánočního pokoje a míru vznikla v Rakousku, odkud se rozšířila do téměř třiceti zemí světa. Úplně poprvé plamínek přicestoval v roce 1986 letadlem do Lince, kde se jeho rozdávání stalo součástí vánoční sbírky rakouského rozhlasu a televize na pomoc postiženým dětem. K nám se Betlémské světlo dostalo až po pádu čtyřicetileté komunistické vlády a v rukou exilových skautů putovalo v prosinci 1989 až pod sochu sv. Václava v Praze. (bn)