Kdo přišel, neprohloupil. Vždyť horká brambora, posypaná špetkou soli, chutnala v v sychravém říjnovém dni báječně!

Vydařený veselokopecký program připravil skanzen ve spolupráci s Výzkumným ústavem bramborářským v Havlíčkově Brodě. Zájemci se proto mohli dozvědět spoustu zajímavostí o pěstování a šlechtění brambor, ale také o jejich uskladnění i nejvhodnějším použití. Našel se čas také pro zasvěcené diskuze nad chorobami a škůdci naší snad nejoblíbenější plodiny. Příchozí mohli některé druhy brambor rovněž ochutnat. A třeba si je na místě koupit či si je objednat k jídlu i na další uskladnění.

Na své si však přišly i děti. Ty měly možnost poznat, jak si hrávali prckové ještě před nějakými sto lety. Vždyť stačí jedna žlutomasá hlíza a trocha dřívek či špejlí – a brambora rázem ožije! V minutě se z ní stane třeba pichlavý ježek, jiná se zase v dětské fantazii rychle mění v koníka či malinkatou kravku. Děti tak brzy obsadily pod vedením dospělých v sobotu každičké volné místo u stolů ve vyhřáté chaloupce. Chopily se dřívek, drátků a barviček a zapomněly na několik hodin na chladné „empétrojky“, mobily a osobní počítače. Co na tom, že v útulné dřevěnici nebylo v tu chvíli k hnutí.

Kdo se brambor nasytil, ten vyrazil na krátkou procházku skanzenem, aby obdivoval třeba fungující vodní díla nebo se ohřál douškem medoviny.