„Přes školní rok v Pardubicích nejsem moc často, proto jsem hledala brigádu pouze do října, než mi začne nový semestr. Zaujala mě nabídka jednoho supermarketu, protože nabízel zhruba 120 korun na hodinu, což je v Pardubicích nadprůměrná částka. Dvoukolovým pohovorem jsem nakonec neprošla, protože byli upřednostněni jiní kandidáti," řekla Dostálová.

Pro dvacetiletou studentku práv je to rozdílná zkušenost než minulý rok. „Loni jsem potíže při shánění brigády neměla. Pracovala jsem ve stánku, kde se prodávaly ovocné koktejly. Letos jsem si však představovala brigádu s lepším finančním ohodnocením," poznamenala Dostálová.

ROZNOS LETÁKŮ
Studentka však zatím v nabídkách nachází jen fyzicky náročnější brigády nebo roznášení letáků. To potvrdil i ředitel krajské pobočky Úřadu práce Petr Klimpl. „Na Úřadu práce brigády neorganizujeme. Když nám však někdo nabídku brigády donese, vystavíme ji na nástěnce. Většinou se jedná o drobné pomocné práce, jako je roznos pošty nebo letáků," poznamenal.

Na Chrudimsku se mohou studenti uplatnit například při brigádách v kovodělném nebo potravinářském průmyslu. Měli by se ale o brigády zajímat s dostatečným předstihem. Příkladem může být poptávka výrobní a montážní společnosti Alukov, která sídlí v obci Orel a zabývá se zastřešením teras, bazénů a vířivých van. Firma s pěti sty zaměstnanci chce o prázdninách brigádně zaměstnat přibližně 15 lidí z nyní již přihlášených a vybraných uchazečů.

„Někteří budou dělat při montáži, jiní najdou uplatnění v administrativě, v expedici nebo při vykonávání pomocných prací. Nabízíme vesměs hodinové sazby něco pod sto korunami," sdělila Blanka Turková ze společnosti Alukov.

V hlineckém Pivovaru Rychtář nacházejí uplatnění převážně vybraní brigádníci z minulých let, se kterými už tu mají dobré zkušenosti. „Často to bývají synové našich zaměstnanců. Ti pak vykonávají například manuální práci při nahazování sudů na pás a na palety. Také bývá nutné vystřídat pracovníky kontroly kvality, kteří čerpají řádnou dovolenou," uvedl zástupce ředitele pivovaru Petr Šindelář. Pivovar vyplácí hodinovou mzdu ve výši 75 korun. „K tomu náleží ještě příplatky za směnový provoz," dodal Šindelář.

ZEMĚDĚLSKÁ VÝROBA
Brigádníky potřebuje i zemědělská výroba. „Pokud jde o lidi, kteří mají skutečně zájem pracovat, pak je určitě rádi přijmeme. Například pro provádění různých pomocných a údržbářských prací, spočívajících v natírání některých konstrukcí, v údržbě okolí a tak podobně. Taková práce je vhodná i pro ty, kteří ještě nedosáhli 18 let věku. Plnoletým už můžeme nabídnout také klasickou práci v rostlinné nebo živočišné výrobě," popsal František Paulus, předseda představenstva společnosti Agro Liboměřice.
Hodinová mzda brigádníka se tu podle jeho slov nejčastěji pohybuje okolo osmdesáti či devadesáti korun a všechna volná místa zde ještě nemají obsazena.  Marek Nečina a Karolína Bulisová